De 10 populÀraste kattraserna i Sverige

Huskatten Àr den absolut vanligaste katten i Sverige, men raskatters sÀrskilt framavlade egenskaper och utseende gör att du lÀttare kan förutse kattens beteende och vÀlja en som passar just dig. Vi listar de tio populÀraste kattraserna!

10. Neva masquerade

Neva masquerade Ă€r en syskonras till sibirisk katt som Ă€r till skillnad mot sitt syskon ”maskad”. Det vill sĂ€ga att den har en ljus kropp men dĂ€r ansikte, ben, öron och svans har en mörkarefĂ€rg. Vackra blĂ„ ögon. Det Ă€r en intelligent och nyfikenras som Ă€lskar att vara med sin familj.

9. Perser

Perser Àr lugna, tystlÄtna katter med ett jÀmt temperament och som trivs bra i sÀllskap med andra katter och hundar. Den har lÄng pÀls med mycket underull som krÀver en del pÀlsvÄrd och rasen förekommer i över 300 fÀrgvarianter. Den har en kort, bred nos och uttrycksfulla ögon.

8. Devon rex

Devon rex har ett speciellt utseende med kort, lockig pÀls som inte krÀver nÄgot underhÄll. Kattrasen har ett brett och trekantigt ansikte och morrhÄren Àr ofta krusiga. Devon rex Àr en livlig, intelligent och pratsam kattras som mÄr bra av att ha ytterligare en katt som sÀllskap.

7. Bengal

Med sin korta, mönstrade pÀls och mjuka, smygande gÄngstil pÄminner bengalen om vilda kattdjur. Det Àr en sjÀlvstÀndig, pigg och aktiv ras som tycker om att klÀttra. Bengalen Àr en korsning av bengalisk vildkatt och tamkatt som togs fram pÄ 60-talet.

6. Brittisk korthÄr

Brittisk korthÄr Àr en vÀnlig och tillgiven ras vars korta, tÀta pÀls och knubbiga kropp ofta gör att den liknas vid en nallebjörn. Den har en kort nos och stora, runda ögon.

5. Helig birma

Helig Birma har ofta en ljus kropp och ljusa tassar med mörkare ansikte, ben och ögon. Det Àr en vÀnlig och tystlÄten men bestÀmd kattras med ett lugnt temperament. Helig birma Àr en mytomspunnen ras vars ursprung aldrig riktigt har kunnat sÀkerstÀllas, men mÄnga tror att rasen kommer frÄn Myanmar (före detta Burma).

4. Norsk skogskatt

Den norska skogskatten Àr stor och har en speciell pÀls med tjock underull med lÄnga vattenavstötande tÀckhÄr. Det Àr en vÀnlig ras som gÀrna smÄpratar och tycker om att befinna sig högt upp. Hyllor, klöstrÀd och fönsterbrÀden Àr uppskattade möbler!

3. Maine coon

Main coon Àr en riktigt stor kattras som Àr nyfiken, lÀttlÀrd och sÀllskaplig. De har karaktÀristiska smÄ tofsar pÄ öronspetsarna och kommer, som namnet skvallrar om, frÄn delstaten Maine i USA.

2. Sibirisk katt

En intelligent och social ras med lÄng, tjock och vattenavstötande pÀls. Sibirisk katt Àr nyfiken till naturen och lÀttlÀrd.

1. Ragdoll

Med sina vackra, blÄa ögon och sitt lugna sÀtt Àr ragdoll den mest populÀra rasen i Sverige. Rasen kommer ursprungligen frÄn USA och Àr en tystlÄten och lugn katt som gÀrna vill vara med sin familj. Namnet kommer frÄn kattens tendens att helt slappna av nÀr man lyfter den och dess speciella, lite vaggande gÄngstil.

KÀlla: SVERAK, Sveriges kattklubbars riksförbund

Relaterade artiklar

Alla artiklar