De 10 populäraste kattraserna i Sverige

Huskatten är den absolut vanligaste katten i Sverige, men raskatters särskilt framavlade egenskaper och utseende gör att du lättare kan förutse kattens beteende och välja en som passar just dig. Vi listar de tio populäraste kattraserna!

10. Neva masquerade

Neva masquerade är en syskonras till sibirisk katt som är till skillnad mot sitt syskon ”maskad”. Det vill säga att den har en ljus kropp men där ansikte, ben, öron och svans har en mörkarefärg. Vackra blå ögon. Det är en intelligent och nyfikenras som älskar att vara med sin familj.

9. Perser

Perser är lugna, tystlåtna katter med ett jämt temperament och som trivs bra i sällskap med andra katter och hundar. Den har lång päls med mycket underull som kräver en del pälsvård och rasen förekommer i över 300 färgvarianter. Den har en kort, bred nos och uttrycksfulla ögon.

8. Devon rex

Devon rex har ett speciellt utseende med kort, lockig päls som inte kräver något underhåll. Kattrasen har ett brett och trekantigt ansikte och morrhåren är ofta krusiga. Devon rex är en livlig, intelligent och pratsam kattras som mår bra av att ha ytterligare en katt som sällskap.

7. Bengal

Med sin korta, mönstrade päls och mjuka, smygande gångstil påminner bengalen om vilda kattdjur. Det är en självständig, pigg och aktiv ras som tycker om att klättra. Bengalen är en korsning av bengalisk vildkatt och tamkatt som togs fram på 60-talet.

6. Brittisk korthår

Brittisk korthår är en vänlig och tillgiven ras vars korta, täta päls och knubbiga kropp ofta gör att den liknas vid en nallebjörn. Den har en kort nos och stora, runda ögon.

5. Helig birma

Helig Birma har ofta en ljus kropp och ljusa tassar med mörkare ansikte, ben och ögon. Det är en vänlig och tystlåten men bestämd kattras med ett lugnt temperament. Helig birma är en mytomspunnen ras vars ursprung aldrig riktigt har kunnat säkerställas, men många tror att rasen kommer från Myanmar (före detta Burma).

4. Norsk skogskatt

Den norska skogskatten är stor och har en speciell päls med tjock underull med långa vattenavstötande täckhår. Det är en vänlig ras som gärna småpratar och tycker om att befinna sig högt upp. Hyllor, klösträd och fönsterbräden är uppskattade möbler!

3. Maine coon

Main coon är en riktigt stor kattras som är nyfiken, lättlärd och sällskaplig. De har karaktäristiska små tofsar på öronspetsarna och kommer, som namnet skvallrar om, från delstaten Maine i USA.

2. Sibirisk katt

En intelligent och social ras med lång, tjock och vattenavstötande päls. Sibirisk katt är nyfiken till naturen och lättlärd.

1. Ragdoll

Med sina vackra, blåa ögon och sitt lugna sätt är ragdoll den mest populära rasen i Sverige. Rasen kommer ursprungligen från USA och är en tystlåten och lugn katt som gärna vill vara med sin familj. Namnet kommer från kattens tendens att helt slappna av när man lyfter den och dess speciella, lite vaggande gångstil.

Källa: SVERAK, Sveriges kattklubbars riksförbund

Relaterade artiklar

Alla artiklar