Därför är det viktigt för hundar att varva ner efter träning och lek

Agility, cykling eller spring i skogen – motion kommer i många former. Men lika viktigt att hunden regelbundet får röra på sig är det att den får varva ner efteråt.

Motion och annan form av fysisk aktivitet är en viktig del av en välmående hunds vardag. En del raser har större behov än andra av att regelbundet röra på sig och trötta ut musklerna. Det kan handla om allt från att låta hunden springa lös i skogen till agilityträning och cykelpass. Men precis som vi människor varvar ner med stretching efter ett träningspass är det viktigt att även låta hunden varva ner efter fysisk ansträngning.

Under fysisk aktivitet koncentreras blodcirkulationen till hundens muskler för att förse dem med ordentligt med syre. Stresshormonerna i kroppen ökar och får hjärtat att pumpa snabbare samtidigt som slaggprodukter transporteras ut ur systemet, allt för att hunden ska kunna utföra rätt rörelser på bästa sätt. Om denna fysiska aktivitet avslutas för tvärt, till exempel genom att sitta stilla i en bil i 30 minuter, kyls musklerna ner för snabbt. Blodcirkulationen blir sämre och når inte ut till de muskelfibrer som behöver återuppbyggas. Slaggprodukter transporteras inte ut ur systemet utan blir kvar och stoppar nytt syrerikt blod från att strömma igenom kroppen.

Genom att varva ner efter motion tar man bättre tillvara på träningens positiva hälsoeffekter, minskar risken för träningsvärk och dämpar stresshormonerna i långsamt tempo. Öva på nedvarvning med din hund genom att succesivt sänka tempot under promenadens sista 10–20 minuter, stretcha hunden och – om ni exempelvis ska åka bil – hålla hunden varm med en filt eller ett hundtäcke.

Tänk på att det är minst lika viktigt med återhämtning efter mental aktivering som t ex lydnadspass och nosaktivering

Källa: wiki.zoogiganten.se

Relaterade artiklar

Alla artiklar