Cykla med hunden – så gör du

En gemensam cykeltur är riktigt bra motion för din hund och övar kondition utan att du själv behöver hålla jämna steg med hunden. Dock finns det några saker att tänka på innan ni ger er ut. Läs våra tips för en lugn och härlig cykeltur med din fyrbenta familjemedlem.

Hunden ska vara färdigvuxen innan ni börjar cykelträna, drygt 18 månader. Större och tyngre hundraser kan ibland behöva än mer tid att växa till sig innan kroppen klarar av påfrestningen. Ett första steg i cykelträningen är att leda cykeln när ni promenerar. Tänk på att ha hunden till höger om cykeln så att du är mellan hunden och eventuell trafik. Hunden ska dessutom vara ordentligt rastad innan ni börjar. När hunden har vant sig vid cykeln kan du testa att sätta dig på sadeln och långsamt börja cykla. Var tydlig i kommunikationen med hunden och generös med beröm och belöningar när den gör rätt.

Att cykla med sin hund är både roligt och ger bra motion för såväl hund som för ägare. Trots att det kanske inte känns som att du cyklar särskilt fort är det tuff träning för hunden att hålla tempot, och den kan dessutom inte själv reglera hastigheten eller stanna när den vill. Ett tips är därför att första gångerna som man cyklar med hunden börja i ett lugnt och behagligt tempo.

Nu gäller det bara att öva! Var inte ute alltför länge i början och värm gärna upp innan med en kort promenad. För en del funkar det bra att hålla i kopplet under cykelturen, men den som vill kan även testa en så kallad ”springer”, en slags hundhållare som du fäster på cykeln. Hunden har i sin tur en sele som fästs i springern. Springern gör att hunden har motstånd från hela cykeln om den försöker höja eller sänka farten. Vill du hellre cykla med hunden i en korg eller vagn? Små hundar kan lära sig att åka i cykelkorgen och får en bekväm åktur med en mysig filt eller kudde. Det finns särskilda hundcykelkorgar med galler och säkerhetssele som hindrar hunden från att hoppa ut i farten. En större hund kan också sitta i en cykelvagn, då kan hunden följa med på längre cykelturer.

Glöm inte reflexer till både dig och din hund – trevlig cykeltur!

Källor: Agria, Moderna djurförsäkringar

Cykelset

Dags för en härlig cykeltur med din hund? Fästets u-form ger låg tyngdpunkt och därmed ökad körstabilitet. Gedigen fjäder som minskar kraftiga ryck och kardborre som löser ut vid plötsligt ryck. Enkel att montera på båda sidorna av cykeln. Reflexdetaljer.

Cykelkorg för styret

Cykelkorg till cykelstyre som passar till den mindre hunden eller katten (upp till 5 kg). Tillverkad av polyrattan och försedd med gallertak och kudde. Ett väderbeständigt stabilt fäste gör att korgen sitter stadigt på styret.

Cykelkorg för pakethållare

Praktisk och stabil cykelkorg för pakethållare. Metallramen monteras på pakethållaren och väskan sätts ner i metallramen som fästs med kardborreband. Kan även användas som transportväska, då väskan är enkel att ta lös. Inbyggt kort koppel som förhindrar husdjuret att hoppa ut. Finns i två storlekar för både smal och bred pakethållare. Passar även till elcyklar.

Relaterade artiklar

Alla artiklar