Checklista: Det här ska du göra om hunden rymmer

Att hunden rymmer eller springer bort är en obehaglig upplevelse som de flesta hundägare helst slipper vara med om. Men ibland händer det, och då är det bra att veta vad du bör göra.

Det kan hända på promenaden, hemma eller när ni besöker någon annan – oavsett situation kan det kännas riktigt stressigt när hunden rymmer eller springer bort. Men de allra flesta hundar kan återförenas med sina ägare inom några timmar, och det finns steg du kan ta för att snabbare hitta din fyrbenta vän igen. 

 

1. Stanna på platsen där hunden försvann
Om hunden har sprungit iväg är det stor chans att den sedan återvänder till samma plats. Stanna på platsen om det är möjligt, och om du måste lämna den så lämna gärna ett klädesplagg som doftar som dig.

 

2. Kontakta polisen
Ring polisen på 114 14 och anmäl hunden försvunnen. Genom att göra det kan polisen hjälpa dig med observationer från personer som kan ha sett hunden. Kom ihåg att meddela polisen när hunden sedan är återfunnen.

 

3. Be grannar om hjälp
Om hunden försvann i ditt närområde, kontakta grannar och be dem hålla utkik efter hunden eller leta efter den. Ofta finns det lokala Facebookgrupper för området du bor i, att skriva en efterlysning där kan vara en bra idé. Sätt upp lappar i området och efterlys hunden i lokaltidningen. Du kan också kontakta djurhem i närheten. Prata gärna med brevbärare och sophämtare som rör sig mycket i ditt närområde. Om du har registrerat din hund i Svenska kennelklubbens ägarregister DjurID.se kan du även anmäla hunden som försvunnen där. 

 

Relaterade artiklar

Alla artiklar