Borstning och tuggben – så tar du hand om din hunds tänder

Hundar kan få tandproblem precis som människor. Bästa sättet att undvika det är att borsta tänderna på din hund – helst varje dag. Veterinären Anna Wendel delar med sig av sina bästa tandvårdstips.

Munproblem hos våra fyrbenta vänner är faktiskt vanligare än vad man kan tro och även din hund kan få tandvärk.
– Vi ser det oftare nu eftersom djuren lever längre och då får fler krämpor – det finns också en ökad medvetenhet i dag. Hos hundar är det framför allt tandlossning som är ett problem, säger Anna Wendel, veterinär på Prostens veterinärklinik i Getinge och specialist på hund- och kattsjukdomar.

Hur tar man då bäst hand om sin hunds tänder?
– Genom att borsta tänderna på djuret, helst varje dag. Sedan ska man gå på årlig hälsokontroll hos veterinären – och om man upptäcker att munnen måste rengöras då, så görs det när den är sövd. Man ska också vara uppmärksam på om hunden luktar illa ur munnen och lyfta på läppen och titta på tandköttet. Det är vanligast med tandproblem hos dvärgraser så det är bra att ha lite extra koll på små hundar.

Kan det inte vara svårt att borsta tänderna på en hund?
– Jo, det kan ta ett tag att jobba in rutinen, men man ska inte ge upp. Bäst är förstås att börja borsta när den är valp – då är det enklare att lära hunden nya saker.

Finns det någon myt när det gäller djur och tänder?
– Att hundar inte skulle kunna ha tandvärk. De kan ha värk även om de äter, så det är svårt att se på dem att de har ont.

Kan hundar få hål i tänderna?
– Det är ovanligt med karies hos hundar. Det finns idag bra typer av torrfoder som är anpassade för djurets tänder. Men man ska undvika att ge dem sötsaker så som bullar och kex.

3 tandfasta tips

  • Tuggben. Att låta hunden gnaga på ett tuggben är inte bara en trevlig syssla som många hundar uppskattar, det främjar även tandhälsan och kan vara ett alternativ om du har en hund som du inte får röra i munnen.
  • Borsta tänderna. Kan vara enklare sagt än gjort, men en god rutin lönar sig i längden och kan bespara din hund onödig smärta och din plånbok onödiga veterinärkostnader. Det absolut bästa är att få in rutinen när hunden är valp. Använd en hundtandborste som gör det enklare att komma åt.
  • Årliga kontroller. Tänk proaktivt! Att hitta eventuella problem i tid är A och O. Ett veterinärbesök en gång om året håller såväl munnen som hela hunden i bättre form i det långa loppet.

Relaterade artiklar

Alla artiklar