1. Välj med eftertanke
Välj uppfödare och kaninunge med omsorg. Kaninens första tid och sättet som den blir hanterad av uppfödaren har stor inverkan. Personligheten hos kaninens föräldrar spelar också in, be gärna om att få så mycket information som möjligt för att kunna ta ett välgrundat beslut.
2. Låt kaninen komma till dig
Det tar tid att bygga relationer – även med djur. Skynda långsamt när du får hem din kanin och ge den tid att vänja sig vid sitt nya hem innan du börjar med klappar och gos. Kaniner är dessutom flyktdjur och bär alltid med sig en rädsla för att bli fångade och uppätna. Låt kaninen komma till dig och lär känna varandra i långsamt tempo.
3. Tolka kroppsspråket
Kaninens kroppsspråk är dess sätt att kommunicera med oss, därför är det bra att läsa på och lära sig att tolka kaninens signaler. Exempelvis så betyder ett kraftfullt stampande i marken att något är fel, kaninen varnar. Öron som är tryckta bakåt betyder att kaninen är rädd eller arg medan mjukt bakåtfällda öron innebär att kaninen vilar. Det finns helt enkelt mycket att lära sig om kaninens kroppsspråk!
4. Backa vid behov
Visar kaninen att den inte vill kela eller leka? Backa i så fall. Genom att respektera kaninens gränser bygger du ett förtroende som lägger grunden till en varm och positiv relation. Ett bra sätt för att se om din kanin tycker om att bli kelad med är att klappa den i fem sekunder för att sedan sluta och se hur kaninen reagerar. Ligger den lugnt kvar? Eller söker den din uppmärksamhet? Klappa vidare, kaninen verkas trivas med uppmärksamheten. Men om kaninen skuttar iväg eller är som förfrusen så är det bäst att avbryta kelstunden.
5. Ge den godsaker
Precis som med hundar och katter bygger du en positiv relation med kaninen genom att ge den mat och godsaker. Ge kaninen något gott, så som en bit persilja, maskrosblad, torrfoder eller godis som är anpassat för kaniner varje gång du går förbi den. Kaninen kommer snart att förknippa dig med positiva saker och söka ditt umgänge.
Källa: wiki.zoogiganten.se