Bits din katt när ni kelar? Så övar du bort beteendet

Du sitter i soffan och klappar på din katt, ni myser och kelar och så plötsligt biter den dig. Känner du igen beteendet? Etologen Elin Hirsch berättar vad det beror på och hur du kan få bukt med beteendet. 

Att katten plötsligt bits när du klappar eller kelar med katten kan ha flera bakomliggande orsaker, berättar Elin Hirsch filosofie doktor i etologi med inriktning kattens beteende och grundare av företaget Tail Up. 

– Det kan till exempel bero på smärta, att katten inte uppskattar metoden för att bli klappad eller vad som kallas lek-aggression där katten helt enkelt inte har fått lära sig hur man interagerar med människor på grund av bristande socialisering.

Kattungar som växer upp utan andra katter lär sig inte att hämma sina bett, vilket kan komma till uttryck när den blir klappad. Om du har lekt med dina händer och fötter när katten var kattunge kan det hända att du omedvetet har lärt katten att det är okej. 

– Katten har tränats till att händer och fötter är leksaker vilka man biter och river, säger Elin. 

Men hur ska man då hantera beteendet när det väl sker? Elin menar att det i stunden är bäst att vara still eftersom ytterligare rörelser kan trigga ytterligare bitande och rivande. Ett alternativ är att vara redo att avleda kattens uppmärksamhet genom att kasta iväg en leksak eller godis som katten får fånga. 

– Hitta en metod för kel som katten uppskattar, lär dig läsa av kattens signaler och begränsa interaktionerna. Genom att leka med katten med leksaker som placerar katten bort från din egen kropp kan bitandet minska. Tänk på att all lek alltid ska ske med säkra leksaker bort från kroppen, och aldrig med dina händer eller fötter.

Relaterade artiklar

Alla artiklar