Bada marsvin – tänk på det här

Marsvin rengör sig själva och behöver normalt inte badas – men det finns undantag. Det kan till exempel vara nödvändigt med ett bad om ditt marsvin har en hud- eller pälsjukdom, om den har fått diarré som fastnat i pälsen eller om en marsvinshona har fött en kull.

På långhåriga marsvin kan avföring lätt fastna vid analöppningen. Det är då bättre att trimma pälsen vid området så att de kan tvätta sig själva istället för att bada. Om du behöver bada ditt marsvin är det viktigt att göra förberedelser för att undvika att ditt marsvin blir sjuk. Här är några bra saker att tänka på för dig som ska bada ditt marsvin:

  • Vattnet ska vara ljummet.
  • Badda försiktigt och tvätta endast det område som är smutsigt för att undvika nedkylning. 
  • Marsvin gillar inte att bada och är dåliga simmare. Håll därför alltid huvudet ovanför vattenytan med en hand under magen.
  • Om du behöver använda schampo, välj ett oparfymerat. Undvik dock schamponering så långt det går. Om medicinsk schamponering har ordinerats av en veterinär kan en handduk hålla marsvinet varm under verkningstiden. 

Marsvin fryser lätt, det är därför viktigt att de torkas ordentligt efter bad. Torka marsvinet med en ren handduk och fortsätt med att föna pälsen försiktigt tills den är torr. För att det ska vara en behaglig temperatur för ditt marsvin kan du placera en hand mellan marsvinet och hårfönen och på så sätt hålla koll på att det inte blir för varmt. När marsvinet är ordentligt torr igen kan du sätta tillbaka din kompis i buren.

Relaterade artiklar

Alla artiklar