Att tänka på när du behöver lämna katten ensam hemma

Katter är självständiga husdjur, men de har ett stort behov av social kontakt. Daglig aktivering, lek och mys med den mänskliga familjen gör att din katt mår bra. Hur mycket social kontakt en katt behöver skiljer sig beroende på ras och individ. Här listar vi vad som är bra att tänka på när du behöver lämnar din katt ensam.

Stimulerande miljö
Ett bra ställe att spana på fåglar,  gärna en hög klösmöbel med olika nivåer och en trygg sovplats vill alla katter ha. Behöver du lämna din katt ensam en längre stund är det viktigt att den har möjlighet till aktivering, gärna både mental och fysisk. En foderboll med favoritgodiset, en kattunnel eller roliga gömställen att utforska är ofta uppskattat av katten.

Mat, vatten och kattlåda
Både ute- och innekatter behöver kunna komma åt mat och vatten, dubbelkolla så att din katt har fri tillgång till färskt vatten och en lagom mängd nyttig mat. Är din katt inomhus behöver den också tillgång till en städad kattlåda.

Kattungar vill ha mer sällskap
Har en kattunge precis flyttat hem till dig behöver den extra mycket sällskap. När den har bott hos dig ett tag kan du testa att lämna katten ensam kortare stunder. När den känner sig trygg med familjen och hemmet är det läge att sakta men säkert vänja katten vid att vara ensam längre perioder.

Ibland behövs det en kattvakt
Om du ska resa bort utan katten behöver du en kattvakt som ser till att din kompis har mat och vatten, men även erbjuder sällskap genom lek och kel. Introducera gärna personen stegvis innan du åker så att katten känner sig trygg.

Omsorg minst två gånger per dag
Enligt Jordbruksverket ska en vuxen katt ses till minst två gånger om dagen och samtidigt få en tillfredsställande mängd social kontakt. Hur länge du kan lämna din katt beror på olika faktorer som exempelvis ålder och hälsa.

Din katt är en egen individ
Se Jordbruksverkets regler som ett minimum och lär känna din katts behov. Det är ytterst individuellt vilken grad av socialisering just din katt behöver. Vissa raser har generellt sett ett större behov av sällskap. Utvärdera efter din egen förmåga, vill du ha en aktiv och pratglad katt eller en självständig mysexpert?

Relaterade artiklar

Alla artiklar