Är din misse nästa frimärkskatt?

Nu har du som kattägare chansen att visa upp din fyrbenta vän för hela svenska folket. Mellan den 24 januari och 13 februari kan du skicka in en bild på din katt, tillsammans med en skriftlig motivering, till PostNord, där en jury väljer ut fem vinnande bidrag som avbildas på svenska frimärken under hösten 2022.

Några kriterier för PostNords Frimärksråd är att svenska frimärken ska visa svensk natur, kultur, sport, näringsliv, aktuella händelser, företeelser och personligheter ur historien och nutiden. Motiven ska bland annat ha god geografisk spridning över landet och spegla folkkära teman.

Under våren 2020 var det hundar som prydde landets frimärkshäften. I den processen kom det in cirka 30 000 bilder och motiveringar till PostNord, och allt tyder på att intresset för att nominera katter kommer vara minst lika stort. 

– Svenska kattägare är ofta mycket engagerade i sina djurs liv och tillvaro, vilket inte minst illustreras genom de många kattkonton som kattägare skapat på sociala medier. Därför är jag helt säker på att många kommer att tycka att den här tävlingen är både rolig och inspirerande. I vår bedömning kommer vi att utgå från hur katten ser ut att må, om den på något sätt utmärker sig och, givetvis, den skriftliga motiveringen, säger Kristina Olofsdotter, chef för PostNord Frimärken, i ett pressmeddelande.

I urvalsprocessen kommer Sveriges Kattklubbars Riksförbund, SVERAK, att rådfrågas. Syftet är att få en spridning av olika typer av katter som finns i våra svenska hem idag. Juryn består av PostNord och representanter från Frimärksrådet, där utvalda representanter från kultur, näringsliv och samhälle ingår. När juryn valt ut de bästa bidragen kommer illustratören Annelie Carlström att teckna de vinnande katterna. 

Ansökan är öppen mellan den 24 januari och den 13 februari 2022 via postnord.se/minkatt.  Vinnarna kommer att väljas ut den 28 mars och utgivningen av frimärken börjar den 25 augusti 2022.

Relaterade artiklar

Alla artiklar