Guide: Hitta rätt katt för dig

Ragdoll, siames eller helt vanlig bondkatt? Inne- eller utekatt? Gullig kattunge eller vuxen omplaceringskatt? Att bli kattägare innebär en mängd olika beslut och kräver att du funderar på vad som passar dig och ditt liv bäst. ZooMetro guidar dig genom vanliga raser och frågor att ta ställning till.

Bondkatt

Majoriteten av alla katter är blandraskatter, ofta över flera generationer. De kallas också för bondkatter eller huskatter och kommer i en mängd olika storlekar, former och färger. Dessa katter påverkas generellt mer av miljö än av arv och det är därför svårt att ge en övergripande beskrivning av beteende och egenskaper. 

Långhårig katt

Bland långhåriga kattraser finns ragdoll, norsk skogkatt, maine coon, birma och perser. Ragdoll är den raskatt som är mest populär i Sverige har fått sitt namn från kattens tendens att helt slappna av och bli som en trasdocka när den blir upplyft. Långhåriga katter anses vara lugna, tystlåtna och lätthanterliga och är därför populära alternativ för barnfamiljer. De följer gärna efter människorna i hemmet och är sociala utan att kräva alltför mycket uppmärksamhet. Den långa pälsen kräver dock en del pälsvård från ägarens håll, särskilt persern som behöver kammas dagligen.

Korthårig katt

Orientaliska korthåriga kattraser anses vara livliga, sällskapliga och pratglada. Till den här kategorin hör till exempel siames och burma – smala och slanka katter som är fulla av energi och prat. Det finns även mer tystlåtna och lugna korthåriga kattraser, till exempel brittiskt och europeiskt korthår. Abessinier är en mer tystlåten kattras men inte desto mindre nyfiken och social. Med sin korta päls kräver dessa katter mindre pälsvård än de långhåriga. Det finns även raser med lockig päls, till exempel devon rex och cornish rex, som knappt fäller.

Utekatt

Något som du tidigt bör ta hänsyn till när du skaffar katt är om du planerar att låta den gå ut eller endast vara inomhus. Här spelar din boendesituation självklart in: ett hus med egen trädgård eller lägenhet med uteplats gör det enklare att släppa ut och in katten än om du bor på femte våningen i ett flerfamiljshus. Fundera även över hur omgivningen ser ut i ditt närområde och huruvida det är tryggt för din katt att vistas där, en vältrafikerad bilväg innebär till exempel en stor risk. En del kattägare låter katten komma och gå som den vill genom en kattlucka medan andra tar in katten på natten. Sedan januari 2023 finns krav på att alla katter ska vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. En id-märkt katt kan lättare identifieras och återförenas med sin ägare om den skulle springa bort eller skadas. Tänk också på att vaccinera och kastrera din katt innan du släpper ut den. En utekatt utsätts naturligt för fler faror än en innekatt och det kan vara en god idé att teckna försäkring ifall att olyckan är framme.

Innekatt

Katter kan givetvis leva ett fullgott och behagligt liv även inomhus. En innekatt behöver mer stimulans och motion eftersom den inte får utekattens dagliga promenader och jakt. Se till att leka mycket med din innekatt och ge den bra, näringsrik mat. Katter är till sin natur nyfikna djur och även de som tillbringar sin tid inomhus tycker om att spana ut mot omvärlden. Skapa en eller flera utkiksplatser i hemmet. En hög och stabil klösmöbel erbjuder både en plats att spana från och utlopp för kattens behov av att klättra och klösa. Om du vill låta din innekatt testa på hur det känns med gräs under tassarna, utan att släppa den helt lös, kan du gå ut med katten i en sele. Ett annat alternativ är att fästa ett skyddsnät runt din balkong eller uteplats. 

Kattunge

Ska du skaffa en kattunge eller adoptera en vuxen katt? Du har större möjlighet att forma en kattunge och den är mer påverkbar. Dessutom är kattungar fullständigt bedårande! En kattunge kräver dock mycket tid och engagemang från dig som ägare. De är riktigt lekfulla och aktiva, kräver träning innan de är rumsrena och är mindre självständiga än vuxna katter. 

Vuxen katt

Att adoptera en vuxen katt i behov av ett hem kan vara mycket givande för dig som ägare. Katten har den intensiva och aktiva kattungetiden bakom sig och är lugnare och mer självständiga. Omplaceringskatter kan ibland bära på svåra erfarenheter och behöva extra omsorg och tålamod för att komma till ro i sitt nya hem och med sin nya ägare. Ta reda på så mycket du kan om kattens bakgrund för att bättre förstå dennes behov. Kontakta gärna en kattakut i ditt närområde, de har ofta omhändertagna katter i behov av ett nytt tryggt hem.

 

Källor: Moderna djurförsäkringar, Agria, If

Relaterade artiklar

Alla artiklar