Den viktiga vätskebalansen
En hunds vattenbehov beror på många faktorer: -Kroppsvikt -Storlek -Ålder -Aktivitetsnivå -Utomhustemperatur
I snöstorm, snålblåst och slagregn – året om, under dygnets alla timmar. När olyckan väl är framme i fjällvärlden kan vi lita på att Fjällräddningen finns där. En av Sveriges 400 fjällräddare är Peter Karlsson, som tillsammans med räddningshundarna Pila och Astrid jobbar med att rädda människor som behöver akut assistans i fjällen.
Fjällräddningen i Sverige sträcker sig från Dalarna upp till Lapplandsfjällen. I varje fjällräddningsgrupp jobbar cirka 5-8 fjällräddare och minst en lavinhund – däribland Peter Karlsson och hans hundar Pila och Astrid. Det är hundar som är speciellt tränade till att hitta personer som ligger begravda under stora snömassor. De används dock till alla möjliga sorters sök, inte bara att hitta människor i laviner.
– Några av våra vanligaste uppdrag är att hitta människor som är försvunna, skadade eller nedkylda. En utryckning kan ta allt från några timmar upp till flera dagar. Hundar är otroligt användbara eftersom de kan söka av stora områden snabbt och effektivt.
För att bli räddningshund krävs först och främst att hundföraren är fjällräddare. Varje år testas hunden och hundföraren som en enhet av Polisen. De hundar som passar bra för uppdraget är de med bra och effektivt sök samt har en hållbar kropp. Schäfer, Malinois, Labrador, Vorsteh och Border Collie hör till några av de vanligaste raserna. Peter har själv fallit för rasen Vorsteh.
– De har ett effektivt arbetssätt och älskar att jobba hårt. De är dessutom väldigt snabba i besvärlig terräng vilket passar extra bra vid ett lavinsök, säger Peter.
“Hunden ska lyssna på dig och ni ska vara ett team oavsett vad”
Den grundläggande träningen för en räddningshund börjar alltid med bra dressyr. Det kan vara platsliggning och inkallning med störningsmoment som exempelvis helikoptrar som hovrar eller skotrar som kör förbi.
– Hunden ska lyssna på dig och ni ska vara ett team oavsett vad. Inkallning är otroligt viktigt eftersom du ska kunna kalla in din hund om du ser att den är på väg in i ett livsfarligt område. Utöver dressyren är sök och markering helt avgörande. Det hunden definitivt måste göra för att markera att de hittat en person (eller ett föremål) är att gräva intensivt.
Det som är unikt med Fjällräddningen är att de saknar backup.
– Är det mörkt och en snöstorm slår till har vi ingen annan vi kan ringa om det skiter sig. Då gäller det att både vi och hundarna är tränade för alla förhållanden och att vi har enheter vi kan lita på. Faktum är att hundarna oftast har rätt, det svåra kan ibland vara att våga lita på hunden.
Med över 30 års yrkeserfarenhet av att jobba med hundar i fjällmiljö brinner Peter Karlsson för att ta med sig sina hundar på jobbet. Utöver yrket som fjällräddare tillsammans med sina Vorsteh Pila (nu pensionär) och Astrid (aspirant) driver han också egen hundspannsverksamhet i Sälen med 60 alaskan huskies.
– Nyckeln till att jobba med hundar är att ta tillvara hundens egenskaper och veta hur du ska nå fram till målet med just den här hunden. Det är fantastiskt att se hundar med så stor arbetsglädje.
Namn: Peter Karlsson
Gör: Fjällräddare som jobbat med hundar professionellt i över 30 år. Driver bland annat egen hundspannsverksamhet i Sälen.
Familj: Den pensionerade lavinhunden Pila och aspiranten Astrid (båda av rasen Vorseth) samt 60 alaskan huskies.
Mitt bästa tips för fjällsäkerhet: ”Berätta alltid för någon om vart du ska när du ger dig ut i fjällen. Ha med förstärkningsplagg och extra mat, samt en spade om det är vinter. Planera din resa utifrån kondition och ge dig inte iväg för långt. Dessa åtgärder kan vara skillnaden mellan liv och död om det vill sig illa.”