Huggormssäsongen är här – tänk på detta för att skydda din hund

Nyfikna nosar och lek i skogen är tyvärr inte vad en nyvaken huggorm uppskattar mest. Risken att möta en huggorm är som störst under vår och höst, och ibland kommer våra fyrbenta vänner helt enkelt för nära för sitt eget bästa. Så här ska du göra om olyckan är framme och din hund blir biten.

Under våren vaknar huggormarna efter en lång vintervila. Det är nu och under hösten risken att stöta på en orm är som störst, när de är på väg från eller till sitt övervintringsställe. Skulle olyckan vara framme och din hund blir biten av en huggorm ska ni alltid kontakta veterinär så snart som möjligt. I bästa fall innebär bettet inte någon fara – men om mycket gift överförs kan det kräva vård. Viktigast därefter är att försöka få hunden att vila och inte röra sig så mycket. När musklerna är aktiva sprider sig giftet snabbare, så försök hålla hunden så stilla som möjligt och bär den ifrån platsen och till bilen eller veterinären om det är möjligt.

Våra fyrbenta vänner blir oftast bitna när de upptäcker och utforskar. Eftersom nosen vanligtvis är det som är längst fram är det där eller kring frambenen de brukar bli bitna. Vid vissa bett överförs inget gift från ormen alls, men ungefär två av tre gånger överförs i olika mängd ett gift som orsakar en olika kraftig, blåröd svullnad kring bettet. Svullnaden kan öka i storlek och sprida sig, och i värsta fall kan giftet ge allvarliga skador på hundens organ. Som tur är är det väldigt sällsynt att svullnaden påverkar andningsvägarna. Vid måttliga till kraftiga förgiftningar är diarré och kräkningar vanliga symtom, men det tydligaste tecknet på att en hund har blivit biten är två små hål från ormens tänder som går att se med ögat.

I bästa fall drabbas hunden bara av en lokal, mindre svullnad och smärta efter ett huggormsbett, och kan i övrigt ha ett fortsatt gott allmäntillstånd. Vid sådana lättare fall räcker det i regel att hunden vilar hemma under ett par veckor för att bli helt bra igen. Ni ska oavsett hur hunden verkar må alltid kontakta veterinär för rådgivning och bedömning.

Eftersom huggormar rör sig från och till sina övervintringsställen kan man stöta på dem lite varstans i skogen, men de trivs bäst i solvärmda sydsluttningar, stenrösen, höga gräs och andra skrymslen som naturen bildar. Håll din hund under uppsikt och var vaksam på vart den rör sig och hur den reagerar på sin omgivning så brukar skogspromenaden gå alldeles utmärkt.

Källor: Piteå-Tidningen, Anicura.se.

Relaterade artiklar

Alla artiklar