Den viktiga vätskebalansen
En hunds vattenbehov beror på många faktorer: -Kroppsvikt -Storlek -Ålder -Aktivitetsnivå -Utomhustemperatur
En ovilja att lyda, dominant beteende och mer skällande än vanligt. Många hundägare kan vittna om att hundar, likt människor, går igenom en trotsig tonårsperiod. ZooMetro guidar dig genom vanliga unghundsutmaningar och hur ni kommer ut på andra sidan starkare.
Tiden med en valp går fort och från ungefär sex månaders ålder förändras ofta hundens beteende. Hormonerna spritter i kroppen vilket gör att hundens känsloliv påverkas och den vill upptäcka världen. Nyfikenheten, självsäkerheten och kanske även lusten att jaga eller vakta utvecklas.
– Det är lite som med barn, man vill pröva på fast man inte riktigt vågar. Hunden vill testa gränserna. Det är bra att som ägare vara beredd på att hunden i den här åldern kan reagera på konstiga saker. Allt kan i hundens ögon vara farligt eller konstigt och den skäller och agerar utåt, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.
Under unghundsåldern, från sex månader till två års ålder, växer hunden inte bara fysiskt utan utvecklas även mycket mentalt och blir könsmogen. Det är en naturlig del i hundens liv men den trotsiga tonårsperioden kräver både stöttning, träning och att du som hundägare sätter gränser. Hans menar att det under den här tiden är särskilt viktigt med kontakten mellan dig och din hund, något som är bra att öva på redan från valpåldern.
– Lär hunden från en tidig ålder att söka kontakt med dig för att veta om den gör rätt eller inte. Lydnad kommer inte av sig självt utan kräver att du som hundägare lägger tid på att bygga upp ett förtroende mellan dig och hunden.
Och en viktig framgångsfaktor är att vara konsekvent. Att till exempel tillåta hunden att hoppa upp i soffan på eget initiativ när du själv är sugen på att gosa, men inte när den precis har kommit in från en regnig promenad blir otydligt och skapar förvirring.
– Att sätta gränser är ett sätt att bry sig, säger Hans.
Gör till vana att öva på kontakten i de vardagliga situationer som du och din hund hamnar i. Till exempel innan den får påbörja sin måltid, innan den får gå ut genom ytterdörren, hälsa på vänner och bekanta eller just hoppa upp i soffan. Hunden ska självmant söka din blick och ditt okej innan den agerar, och när den gör det ska du självklart belöna. Det behöver inte vara godis, tipsar Hans, utan kan lika gärna vara med lek eller beröm.
Om din hund skäller eller drar mycket i kopplet när ni är ute och går behöver du vara lika konsekvent med dina tillrättavisanden, oavsett om du är ensam med hunden eller om du går och pratar med en bekant eller tittar i mobilen.
Medan valpar oftast visar sig undergivna i möten med andra hundar kan unghundar försöka hävda sig, och det gäller särskilt hanhundar.
– Hunden börjar bli könsmogen och vill tala om att den är större. Det är bra att från en tidig ålder ha hundkompisar, både tikar och hanar, som beter sig bra. Prata gärna med andra hundägare som har mer erfarenhet.
Den trotsiga tonårstiden medför utmaningar och är på många sätt en uthållighetstävling där det gäller att orka och att vara tydlig, men även kreativ med positiva alternativ för unghunden att välja framför ett oönskat beteende. Ge det tid och ha tålamod, det medför också möjligheter – det är nu ni har chansen att stärka er relation och bana väg för ett liv tillsammans där din hund känner sig trygg i sig själv och i relationen till dig.