Därför älskar din katt kattmynta

Blir din katt som i extas av kattmynta? Eller snarare lugn som en filbunke? ZooMetro reder ut vad det är som orsakar reaktionen och ger tips om hur du bäst använder örten som de flesta katter fullständigt älskar.

Kattmynta kan få din katt att bli – rent ut sagt – helt tokig. Den kanske rullar runt på golvet, gnuggar ansiktet mot kattmyntan, hoppar och springer runt med massvis av energi eller blir ovanligt lugn. Men vad är det egentligen som gör att våra katter reagerar på växten? 

Kattmynta, eller catnip som örten heter på engelska och även ibland kallas i Sverige, är en kransblommig perenn. Bland annat innehåller den ämnet nepetalakton, som påminner om kattens eget feromon och är det ämne vars doft triggar kattens olika beteenden. Anledningen tros vara att doften kopplas ihop med parningsinstinkten. För vissa hankatter kan det trigga ett aggressivt beteende. Skulle det hända dig och din katt är det bättre att hitta andra sätt att belöna och leka, en annan ört med stimulerande egenskaper är till exempel valeriana/vänderot.

Hur en katt reagerar på kattmynta är individuellt, men för de allra flesta kan det liknas vid ett lyckorus. En del blir väldigt energiska och busiga medan andra blir lugna och keliga. För ungefär en tredjedel av alla katter uppstår ingen reaktion alls, anledningen till det tros vara genetisk. Effekterna av kattmynta varar oftast i fem till femton minuter, därefter kan det ta flera timmar innan kattmyntan är intressant igen. 

Kattmynta går att köpa i många olika former – som godis, i leksaker, som pulver eller olja och spray. Den kan användas som belöning när katten har gjort något bra eller, om du vet att din katt blir lugn av kattmynta, inför en resa eller vid andra situationer som kan göra din katt stressad. 

Gillar din katt att klösa på möbler? Då är en kattmynta-spray perfekt för att uppmuntra katten att klösa på en klösbräda eller ett klösträd istället. 

Du behöver inte vara orolig om din katt får i sig mycket kattmynta, växten är helt ofarlig för katter.

 

Källor: Wikipedia, Agria

Relaterade artiklar

Alla artiklar