Kaninhoppning är en riktigt rolig sport som stärker bandet mellan dig och din kanin och samtidigt utmanar din fyrbenta vän. Det var i slutet på 70-talet som kaninhoppning kom igång ordentligt och en kaninklubb i södra Sverige började ordna hopptävlingar med regler och hinder baserade på hästhoppning. Helt enkelt hästhoppning – men i miniformat. Idag är sporten mer anpassad för kaniner och har spridit sig till flera länder. I kaninhoppning är målet för föraren att leda sin kanin genom en rak eller krokig bana och ett antal hinder.
Precis som med alla andra typer av sporter och tävlingar kräver kaninhoppning träning, och steg ett är att vänja kaninen vid selen. Efter ett tag kan du testa att sätta på kopplet och sedan träna på att få kaninen att gå dit du vill. Tänk på att föraren alltid ska vara bakom kaninen. Ha tålamod och låt kaninen vänja sig vid varje nytt steg.
När ni är redo för hoppträning är det en god idé att börja med låga hinder, runt 5–10 cm. Kaninen ska själv förstå vad det hela går ut på och självmant gå till nästa hinder innan du höjer nivån. Något som är viktigt att träna på särskilt i början är att lära kaninen att aldrig gå åt fel håll. Ibland vill den gärna hoppa tillbaka, men om det sker på en tävling blir man diskvalificerad. Då kan du, under träningen, helt enkelt lyfta tillbaka kaninen för att hjälpa den att förstå vad som är rätt väg att gå. Ge mycket beröm när kaninen gör rätt och låt den vila mellan omgångarna. När ni har fått till grunden gäller det bara att fortsätta träna. Testa att höja hindren litegrann, öka avståndet mellan dem och testa andra typer av hinder som vattengrav. Konditionsträna gärna med kaninen för att den ska orka träna och tävla, men håll det på en lagom nivå så att kaninen fortfarande tycker att kaninhoppning är kul och kan återhämta sig mellan varven.
Tävlingar anordnas av olika kaninklubbar runtom i landet, kolla in Sveriges Kaninhoppares Riksförbunds (SKHRF) hemsida för att hitta en klubb nära dig.
Källor: Mälardalens kaninhoppare, Hälsinge kaninhoppare