Håll hunden cool
Hundar svettas inte som människor. För att hålla en normal temperatur flåsar de i stället, eller ”hässjar” som det också kallas. De är känsliga för värme, så om vi får en repris av förra årets värmebölja är det viktigt att se till att de lägger sig i skuggan och har riklig tillgång till vatten. Det är också bra att ta promenaderna tidigt på morgonen och på kvällen. För heta dagar finns det också kyldynor som är svala att ligga på och som svalkar skönt i värmen.
Simma lugnt
Ett svalkande bad kan vara perfekt sommarträning för hunden. Kolla dock upp att det är ett ställe där ni får bada utan skäll – hundar är inte alltid tillåtna på offentliga badplatser. Enligt allemansrätten får du däremot bada med hunden på alla platser där det inte uttryckligen är förbjudet. Se också upp med att låta hunden hoppa i plurret om det är algblomning – då kan de bli förgiftade. För att undvika fukteksem, eller hot spot som det också kallas, är det bra att torka hunden efter badet. Ännu bättre är det om du också sköljer av pälsen med rent vatten först.
Ha bur i bilen
Det är klart att vovven kan följa med på semestern – men se till att den åker säkert. Hunden får inte vara lös under resan, den ska antingen sitta i en transportbur eller vara fastspänd med ett säkerhetsbälte för hundar. Om den inte är det vid en krock kan faktiskt även en liten chihuahua bli en tung projektil. Och det må vara en självklarhet, men lämna inte heller din lille vän ensam i bilen när det är soligt eller varmt!
Håll dig på hugget
Vår enda giftiga orm, huggormen, trivs framför allt i högt gräs och på klippor. Varje år blir omkring 2 000 hundar bitna. Vanligast är att hundar blir bitna i nosen och läpparna, med svullnad som följd. Efter en tid kan de bli väldigt illamående, trötta och få diarré. Kontakta alltid veterinär om misstänker att din hund blivit huggormsbiten. Försök att hålla hunden så stilla som möjligt – då sprids inte giftet lika snabbt.
Pass på för picknickrester
Håll koll vid grillen. Se till att hunden inte får i sig några benrester eftersom de kan skada deras magsäck, och plocka bort glasspinnar på marken. Låt inte heller hunden få festa loss på det sista av majskolven – den kan fastna i tarmen.
Tjipp & hajk!
Känslan av frihet och de fantastiska vyerna lockar allt fler. Men när ni vandrar i fjällen, många mil från civilisationen, gäller det att du är noga förberedd. Se till att du har ett första hjälpen-kit för din hund – och glöm inte fästingborttagaren! Gör regelbundna pälskontroller och försök att få bort de små lymlarna så fort som möjligt. Se också till att du har en lösning så att du kan bära din älskling om olyckan skulle vara framme. Och framför allt – håll alltid din hund kopplad. De fria viddernas vindar kan föra med sig spännande dofter från många mil bort och de sanka markerna och det vilda djurlivet är en riskfaktor för såväl människor som djur.