Flyga med ditt djur? Här är 4 frågor att ställa innan du bokar

Text: Lina Nilsson

Foto: Shutterstock

Att flyga utomlands med djur är inget du bör göra spontant. Flygbolagen har oftast begränsat antal tillåtna djur och det gäller att vara ute i god tid. För att inte tala om alla regler. Här är vad du ska tänka på när du vill ta med din fyrbenta vän på utlandsäventyr.

Vilka regler gäller?
Beroende på resans syfte och längd gäller olika regelverk. Bestämmelser kan också variera för vilket land eller länder du planerar besöka. En semesterresa har exempelvis helt andra premisser än om du planerar att flytta utomlands. Ska du flyga till utlandet för att para ditt djur gäller ytterligare andra bestämmelser. Jordbruksverkets hemsida är till exempel en nyttig källa till viktig information.  
— Fortfarande osäker? Kontakta veterinärmyndigheten i det land du ska resa till.

Vilket flygbolag är bäst?
Alla flygbolag har olika policys när det gäller husdjur. Vissa är väldigt vänligt inställda till fyrbenta resenärer medan andra har totalförbud. Värt att komma ihåg är att det ofta är ett maxantal för djurbokningar per flight, så se till att boka i tid. Generellt är djur inte tillåtna på charterflygningar. Flygbolagen har också olika taxor beroende på vikt, storlek och var i planet djuret ska flyga, så se till att jämföra vad det skulle kosta för just ditt djur.

 

“Fortfarande osäker? Kontakta veterinärmyndigheten i det land du ska resa till.”

Vart i planet ska djuret vara?
Katter och små hundar får oftast möjlighet att åka i kabinen med sin ägare. Då oftast i en liten väska som ska vara placerad på golvet. Djur tillåts givetvis inte vara lösa i kabinen och du som husse eller matte behöver hålla dig alert och se till att din älskling håller sig i skinnet. När det gäller större hundar är det oftast lastutrymmet som gäller. Har du en stor hund som inte kan åka i kabinen har du inte riktigt lika mycket valmöjligheter. Detta eftersom alla bolag inte har den särskilt uppvärmda och luftkonditionerade del av lastutrymmet som krävs för att få transportera djur. Se också till att kontrollera vilka mått- och viktbestämmelser som gäller för just den flight du vill boka. Det kan exempelvis tänkas att du behöver investera i en ny bur som möter flygbolagens krav.

Har du förberett er fysiskt och mentalt?
Givetvis krävs det praktiska arrangemang när du flyger med djur. Du behöver exempelvis komma ihåg att om djuret reser med dig i karbinen så räknas det som ditt handbagage. Du måste också självklart preppa för att djuret ska kunna äta, dricka och ha möjlighet att uträtta sina behov. Men det viktigaste är den mentala delen. Är din fyrbenta vän i skick att flyga eller är risken att äventyret blir för mycket? Du är den som känner ditt djur bäst.

Om du har en stor hund är det exempelvis viktigt att den i god tid får möjlighet att göra sig hemmastadd i sin resebur. Känner du dig fortfarande osäker? Om du vill ge lugnande till din hund rekommenderar vi att du rådgör med din veterinär innan avresa. Om personalen på flygplatsen upplever att djur är slött kan det finnas viss risk för att de tillkallar flygplatsens veterinär och att resan blir inställd.

Jordbruksverkets snabba checklista

  • Djuret ska vara id-märkt
  • Djuret ska ha en giltig vaccination mot rabies
  • Hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask
  • Djuret ska ha EU-pass för sällskapsdjur

Ovanstående gäller för när du reser med hund eller katt inom EU. Resor till resten av världen har andra regler. Titta gärna på Jordbruksverkets hemsida för att se vad som gäller för just din resa.

Källor: Jordbruksverket och If.se

Relaterade artiklar

Alla artiklar