9 tips för att träna hundens hjärna

Alla hundar behöver lek, aktivering och intellektuella utmaningar för att må bra. Testa någon av dessa nio hjärnstimulerande vardagsaktiviteter för dig och din hund!

1. Göm hundgodis

Att gömma hundgodis på olika platser i hemmet är ett enkelt sätt att aktivera din hund på. Börja med att gömma många godis för att göra det enklare för hunden att hitta och förstå uppdraget, sedan kan du successivt minska antalet hundgodisar för ökad svårighetsgrad.

Det finns många olika aktiveringsleksaker, leksaker utformade både för nybörjarhunden och proffset. Varje leksak har oftast olika svårighetsnivåer där du och din hund får lösa och träna varierande uppgifter. Har du en överviktig hund? Använd hundmat istället för godis i de olika spelen och ge ej extra godbitar. Aktiveringsleksakerna passar bra även till hundar som hetsäter eftersom hunden får klura ut olika uppgifter och på så sätt inte kan kasta i sig maten.

2. Byt ut hundleksakerna

Har din hund många leksaker? Prova att byta ut dem och lägg undan några leksaker ett tag, då hinner hunden aldrig tröttna på dem.

3. Göm dig själv

Aktivera hunden på promenaden. Koppla lös hunden och göm dig när den har uppmärksamheten riktad på något. Du kan själv kalla in hunden eller låta den hitta dig på egen hand. Tänk på att välja en lämplig plats som passar till aktiviteten.

4. Träffa en fyrbent kompis

Möten med nya människor eller andra husdjur är något som aktiverar hundens sinnen. Bestäm träff med en fyrbent vän eller besök en hundpark – att få leka med en annan hund är både roligt och stimulerande.

5. En uppgift vid varje promenad

Testa att hitta på och låta hunden utföra en uppgift varje gång ni är ute på promenad. Du kan till exempel arbeta med att hunden ska hoppa upp på en bänk, mur eller liknande. Locka i början med godis och belöna hunden vid varje moment. Upprepa och träna på olika saker på era promenader, tillsammans kan ni hitta lekar som båda tycker är roliga.

6. Låt hunden möta olika ljud och underlag

Nästa gång ni går förbi en presenning under promenaden kan du låta din hund bekanta sig med den. Plast, presenningar och annat som ger ifrån sig olika ljud eller rör sig stimulerar hundens sinnen. Det kan vara lite läskigt i början och det är viktigt att du läser av din hund. När den succesivt vant sig så prova att utveckla uppgiften, kanske vågar hunden till slut gå på den prassliga presenningen eller andra typer av spännande och annorlunda underlag?

7. Lär hunden ett trick

Varför inte testa en ny lydnadsövning eller ett trick? Att lära sig något helt nytt ibland är både roligt, utmanande och nyttigt. Du kan till exempel lära hunden att snurra runt, springa i åttor mellan dina ben eller något moment som är kopplat till en träningsgren. Använd fantasin och testa er fram – kanske finns det något roligt och spännande trick att träna in eller utveckla?

8. Upptäck nya miljöer

Låt din hund upptäcka nya platser, det ger stimulans. Ta med hunden hem till din vän, testa att åka kollektivtrafik och hiss. Finns det möjlighet att ta med hunden till ditt arbete? Gör det, och få samtidigt gratis socialträning.

9. Skapa en grävgrop åt hunden

Har du en trädgård eller kanske ett övergivet grönsaksland? Göm leksaker och annat kul i jorden och låt din hund gräva upp prylarna. Det funkar lika bra med en gammal sandlåda, en snö- eller en lövhög.

Källor: Härliga hund, Agria.

Relaterade artiklar

Alla artiklar