6 drömyrken för hundar

Det är ingen nyhet att hunden är människans bästa vän. Förutom att vara keliga och underbara sällskapsdjur är de dessutom väldigt smarta – så smarta att en del gör underverk och räddar liv genom livsviktiga karriärer. Här nedan listar vi sex riktiga drömyrken för en hund.

Narkotikahund

Narkotikahundar är tjänstehundar som söker och markerar narkotika på väl gömda och svåråtkomliga ställen. Tack vare hundars mycket känsliga luktsinne går det att utbilda nästan alla hundraser för yrket.

Ledarhund

Ledarhundar är tränade för att leda människor med synfel. Deras uppgift är att leda den synskadade och notera hinder som trottoarkanter och trappor, men även söka upp bänkar, stolpar och liknande. I Sverige är ledarhundar befriade från många av de lagar som annars gäller för hundar och hundägare. Labrador är den vanligaste rasen bland ledarhundar, men även schäfer, golden retriever och några fler förekommer.

Terapihund

Terapihundar arbetar med att hjälpa människor inom vård, skola och omsorg. En terapihund arbetar för att motivera sin patient genom fysisk, psykisk, social och kognitiv träning på bland annat sjukhus, vårdhem och fängelser. Vilka raser som passar bäst går inte att säga – det beror helt på syftet. Hur mycket närhet, lek och vila en hund vill ha kan skilja sig mycket, precis som hur benägna de är att skälla och göra andra ljud.

ID-hund

ID-hundar är tränade för att identifiera eftersökta personer. Poliser använder ID-hundar i tjänst men de kan även användas för att hitta husdjur som har sprungit bort. Nästan alla hundraser kan tränas som ID-hundar.

Räddningshund

Räddningshundar kan vara av vilken ras som helst och tränas för att söka efter människor efter jordbävningar, laviner och explosioner. Det finns även de som specialiseras på livräddning i vatten och dessa kallas livräddningshundar.

Alarmerande servicehund

En alarmerande servicehund kan verkligen vara skillnaden mellan liv och död. Inte minst är den nära och ger stöd för människor med epilepsi och diabetes, men den kan också i förväg varna för förändringar i blodsockernivåer och hämta hjälp om hundens ägare drabbas av ett epileptiskt anfall.

Relaterade artiklar

Alla artiklar