5 saker att tänka på innan du skaffar marsvin
Funderar du och din familj på att skaffa marsvin? Deras storlek, hängivenhet och vilja att umgås och kela gör marsvin till populära husdjur. Vi listar fem saker att tänka på innan du tar steget till att bli marsvinsägare.
1. De kräver tid och omvårdnad
Som alltid när du skaffar ett husdjur bör du vara förberedd på att även ett marsvin kräver tid och omvårdnad. Eftersom marsvin är små och inte innebär ett lika långt åtagande som en hund eller katt är de populära bland småbarnsfamiljer, men tänk på att ett marsvin blir 5–7 år gamla. Även om det är ditt marsvin så är det viktigt att det också finns en vuxen som kan ta ansvar för att marsvinet mår bra, får tillräckligt med mat och vatten och har en ren bur.
2. De är sociala djur
Marsvin är riktigt sociala djur som tycker om att umgås och gosa med sin ägare. De har lätt för att bli tama och tillgivna – men det hänger också på att du umgås med dem. Lägg tid på att prata, gosa och leka med ditt marsvin. Även de marsvin som till en början verkar skygga kan med tid och tålamod bli tama och hängivna.
3. De mår bra av att ha en kompis
Marsvin är flockdjur som mår bäst av att ha minst en marsvinskompis i hemmet. Enligt Jordbruksverket ska man därför hålla djuren i par eller i grupp, med undantag för guldhamstrar som kan vara aggressiva mot artfränder. Ett ensamt marsvin är ofta ett olyckligt sådant, så det kan vara en god idé att skaffa två marsvin på samma gång. Två honor eller två hanar har ofta lätt att komma överens, alternativt om du har en hona med en kastrerad hane. Du som skaffar två hanar behöver dock tänka på att antingen skaffa två unga marsvin som kan växa upp tillsammans eller skaffa en ung och en äldre hane samtidigt, två vuxna hanar som inte känner varandra kan börja bråka.
4. De behöver tillskott av C-vitamin
Precis som människor kan marsvin inte bilda och lagra C-vitamin själva i kroppen utan är beroende av en yttre foderkälla. Marsvin som inte får i sig tillräckligt med C-vitamin kan få skörbjugg med symptom som tandlossning, blödningar från tandkött och tunnare skelett. Förebygg C-vitaminbrist genom att se till att marsvinet får tillräckligt med grönsaker och C- vitaminberikat marsvinsfoder. Det finns dessutom lättupptaglig flytande C-vitamin som du tillsätter i marsvinets vatten. På så sätt vet du att marsvinet får i sig sin dagliga dos.
5. De behöver en stor bur
Det är viktigt att marsvin har en tillräckligt stor bur med gott om golvutrymme för att den ska trivas. Det lagstadgade minimimåttet för en marsvinsbur för ett marsvin är 40 x 75 cm, men tänk på att fler marsvin kräver en större bur. Precis som alla gnagare ska marsvin ha burar där botten är täckt med strömedel. Du hittar ytterligare tips och råd om burstorlekar för olika djurarter och andra tips för god djurhållning på Jordbruksverkets hemsida. Marsvin mår dessutom bra av att få komma ut ur sin bur och springa runt i hemmet någon gång varje dag. Glöm bara inte bort att hålla koll på din pälsbeklädda vän!
Källa: Marsvinssidan, Anicura, Jordbruksverket