5 positiva effekter när barn umgås med husdjur

Att ha ett husdjur i familjen ger barnen mängder med gosiga stunder och villkorslös kärlek – och dessutom viktiga lärdomar att ta med sig in i vuxenlivet. Vi listar fem bra saker som händer med barn som växer upp med husdjur.

1. De blir lyhörda inför andra
Husdjur lär barn att se, höra, och känna hur någon annan mår – utan att använda ord. Efter ett litet tag lär de sig att läsa av när djuren är glada, oroliga, hungriga eller har andra behov, en lärdom som de har nytta av även som vuxna.

2. De lär sig att ta ansvar
Det är alltid de vuxna som har det yttersta ansvaret för ett husdjur, men beroende på hur stort barnet är kan de vara delaktiga i att ta hand om djuret. Genom att ge den mat, städa bur eller kattlåda och på andra sätt bidra till att djuret har det bra lär de sig att ta ansvar för en annan levande varelse.

3. De blir lyckliga
Forskning visar att människor i alla åldrar mår bra av att umgås med husdjur. Lyckohormonet oxytocin frigörs när vi berör ett djur och halterna av stresshormonet kortisol minskar. Och känslan är ömsesidig – djuret mår också bra av att bli berört!

4. De lär sig att bli varsamma
Särskilt mindre husdjur såsom små hundar, katter, kaniner, marsvin och hamstrar kräver att vi är extra varsamma med dem. Genom att försiktigt klappa, lyfta och hantera ett husdjur lär sig barn att vara försiktiga och visa hänsyn gentemot andra.

5. De får en kärleksfull vän
Djur har en förmåga att ge villkorslös kärlek, något som kan vara en stor tröst och trygghet för ett barn. Ett husdjur kan vara en källa för tröst när man är ledsen och frustrerad på omvärlden, och djur kan till och med underlätta för barn som kämpar med att lära sig att läsa. Missa inte ZooMetro juni – där publiceras en längre intervju med psykologen Mickie Gustafson som berättar mer om alla de positiva effekter barn får av att umgås med djur.

Magasinet publiceras på ZooMetro.se den 13 juni och går även att hämta i din lokala ZooMetro-butik.

Källor: Mickie Gustafson, mama.nu

Relaterade artiklar

Alla artiklar