3 sätt att aktivera din tamråtta

Tamråttor är smartare än du kanske tror och mår bra av regelbunden stimulans och motion. Vi tipsar om tre sätt att aktivera din tamråtta, både inuti och utanför buren.

Lek med godis

Att använda godis är ett enkelt sätt att aktivera din råtta inne i buren. Göm godis på olika platser i buren eller fyll en toalettrulle, ask eller äggkartong med tidningspapper och godis och låt råttan jobba för att själv öppna förpackningen, eller gör små hål i förpackningen. Ytterligare ett alternativ är att fästa godis i snören och hänga på olika höjder i buren. 

Träna trick

Råttor är smarta djur som med liten träning kan bli riktigt duktiga på trick. Använd en klicker och klicka och ge råttan en godsak när den gör något rätt. Vill du ha tips på trick? Sök på “rat tricks” på youtube för massvis med inspirerande och roliga klipp.

Gör en hinderbana

Råttor älskar att klättra runt och utforska nya platser och hinder. Bygg en liten hinderbana åt din gnagarvän med inslag som tippbrädor, rör den kan krypa igenom, hopphinder och rep att klättra uppför. Lägg gärna ut godis längs vägen som små belöningar för råttan.

 

Källa: Evidensia, Tidningen Djurskyddet, Råttsällskapet

Relaterade artiklar

Alla artiklar