Våra mest älskade smådjur

Text: Klara Renöfält

Foto: Shutterstock / Unsplash

Här är listan på våra fem mest populära smådjur – och vad du ska tänka på när du funderar på att skaffa något av dem.

5. Iller

Den pigga lilla illern sover förvånansvärt mycket – runt 15 timmar om dygnet. Men låt dig inte luras av snoozandet! Illern är en social och intelligent gynnare och när den väl är vaken trivs den bäst med mycket stimulans. Illrar uppskattar ofta sällskap; såväl andra illrar som människor – men också hundar och katter. På grund av illerns rovdjursinstinkt ska dock ett varningens finger höjas när det gäller fåglar, kaniner, små gnagare eller reptiler.

Tänk på: Illrar är aktiva djur så se till att säkra ditt hem så att illern inte skadar sig själv eller dina saker. Den tar sig också gärna in i små utrymmen, och kan klämma sig in mellan de minsta fönsterglipor eller byrålådor som står på glänt. Var till exempel uppmärksam på var den lägger sig och sover så att den inte ligger ingosad mellan soffdynorna när du bänkar dig för fredagsmys. När illern lämnas ensam hemma kan det vara bäst om den får vara i en stor bur.

Om man inte planerar att para sin iller rekommenderas kastrering, annars kan det uppstå diverse oönskade effekter. Läs på ordentligt!

4. Reptiler (generellt)

Intresset för ödlor, ormar och andra reptiler verkar öka – framför allt bland pälsdjursallergiker. När du bestämt dig för vilken slags reptil du skulle vilja ha, finns också ett stort antal arter (och storlekar) att välja mellan.

Tänk på: Det är så klart svårt att ge generella råd för alla reptiler men du behöver ta reda på vad din nya kompis gillar att äta – och om du kan tänka dig att agera kypare? Fine dining för en tam majsorm är till exempel möss som vikit hädan. Det andra du behöver ha koll på är boendet: Reptiler behöver ett terrarium som kan ta mycket plats. Det betyder också en hel del inköp – åtminstone i början.

3. Sköldpadda
Sköldpaddan har ökat i popularitet de senaste åren. I Sverige är landsköldpaddor från medelhavsområdet vanligast och den minsta, den turkiska landsköldpaddan, blir bara tio till tolv centimeter lång. Om du vill ha en vän för livet är sköldpaddan en bra kandidat – den kan bli uppåt 50-60 år gammal.

Tänk på: Trots sköldpaddans stillsamma natur kräver den en del utrustning och ett stort utrymme att röra sig på.

2. Marsvin

Marsvinet är ett keligt och socialt djur. De gillar att bli utsläppta och att få springa utanför buren någon gång varje dag. Många marsvin tycker om att ligga i knät och bli klappade – och bits sällan.

Tänk på: Marsvinet behöver en rymlig bur, titta på Jordbruksverkets hemsida för mått. Satsa gärna på lite leksaker så att de kan roa sig på egen hand. Ni måste också se till att byta bottenmaterial i buren regelbundet, men i övrigt är marsvin relativt lättskötta. Marsvin har ofta behov av extra c-vitamin och precis som kaniner behöver de fri tillgång till hö för att tarmarna ska fungera och för att tänderna ska nötas ner.

1. Kanin

Kaninen är ett sällskapligt och gosigt husdjur som passar bra för barnfamiljen. De är dessutom lätta att dressera, och man kan exempelvis träna och tävla i kaninhoppning. Numera är det många som väljer att ha sin kanin lös, men under uppsikt, i hemmet.

Tänk på: Kaniner behöver fri tillgång till hö för att hålla magen igång och tänderna i trim. De är sociala varelser och ska helst hållas i par eller grupp och behöver också en stor bur att kunna röra sig i. Ett tips är att ta en titt på Jordbruksverkets hemsida, där hittar du rätt mått för just din kanin. Buren får gärna vara utomhus med möjlighet att gå in när det blir kyligt. Om du väljer en utehage: se till att du också har ett nättak så att kaninen är skyddad från rovdjur.

Källor: Jordbruksverket och Agria

Läs på – innan du köper!

Oavsett vilken djurtyp, art eller ras du bestämmer dig för, är det viktigt att du läser på innan du skaffar en ny liten familjemedlem. Se till att dina källor är trovärdiga och ta specialisthjälp från personalen i djurbutiken.

Relaterade artiklar

Alla artiklar