Återhämtning – nyckeln till en välmående hund

Aktiva och arbetande hundar kräver inte bara motion och näringsrik kost, att göra tid för återhämtning är även det en viktig del av att bygga styrka och uthållighet. Trixies foderrådgivare Carola Forsberg delar med sig av sina bästa tips för att skapa en balanserad återhämtningsrutin.

Regelbunden och varierad motion är viktigt för alla hundar oavsett ras, men lika viktigt är tid för återhämtning. Under en fysiskt ansträngande aktivitet bryts kroppens muskler ner medan de vid återhämtningen byggs upp igen, starkare än förut. Därför är vila avgörande för att bibehålla en frisk och stark hund. 

Återhämtningen kan ske dels genom vila, sömn, dels genom lättare aktiviteter. Det berättar Carola Forsberg, foderrådgivare på Trixie. 

– Nedtrappning kan verka avstressande. Om du har en väldigt aktiv hund kan lättare aktivitet göra att den går in i en återhämtningsfas, till exempel kortare promenader i koppel där hunden inte får springa lös. 

Utöver vila och sömn behöver hunden få i sig rätt typ av näring och energi. 

– Den näringsmässiga biten har en viktig inverkan på hundens hälsa. När man har aktiverat sin hund, framför allt under en längre tid, behöver hunden hjälp med återhämtningen och det är viktigt att den får i sig lättillgängliga näringsämnen. Den behöver snabb energi för att hjärnan ska kunna ladda om. Hunden kan ha tillräckligt med energi kvar i kroppen för att orka göra det den kan, men även hjärnan behöver hänga med för att inte riskera att hunden skadar sig eller inte kan prestera. 

Anpassat foder

Fodret bör vara välbalanserat och anpassat efter just din hunds ålder och aktivitetsnivå. En ung och växande hund behöver generellt mer energi, detsamma gäller för hundar som arbetar mycket eller utsätts för stress. 

– Stress är vanligt förekommande hos arbetande hundar eftersom de bygger upp en förväntan i kroppen, vilket kan leda till stress, säger Carola. 

För att underlätta återhämtningen kan du ta hjälp av kosttillskott. Det tillför extra näringsämnen och förkortar hundens återhämtningstid. Genom att planera utfodringen kan du hjälpa hunden till en bättre och mer effektiv återhämtning. 

– Planera utfodringen så att näringsupptaget i kroppen blir så optimalt som möjligt. Du bör till exempel inte ge hunden mat alltför nära inpå en fysiskt ansträngande aktivitet. Om hunden har ett tufft träningspass behöver du tillföra näringsämnen och energi  under dagen, men helst inte vanlig mat utan något lättsmält som kosttillskott så att hunden slipper ha en massa mat i magen när den jobbar. 

Ökad risk för förslitningsskador

Om hunden inte får den återhämtning den behöver finns en ökad risk för skador. 

– Kroppen klarar inte av att bygga sig starkare och det finns en risk för förslitningsskador som hunden i värsta fall får dras med resten av livet. Det här kan framför allt drabba unghundar som har mycket energi och fortsätter driva på fastän de inte har vuxit färdigt eller byggt tillräckligt med muskelmassa. Kroppen ska vara så pass stark att även när hunden tar ut sig maximalt ska den kunna komma tillbaka, säger Carola. 

Att känna av när hunden behöver vila kan vara en utmaning som hundägare, särskilt när det kommer till hundar med mycket energi. En del hundar är så glada över all typ av aktivitet och rörelse att de har svårt att själva komma till ro och känna av när de är trötta, det kan synas bland vissa raser samt på individnivå. Då behöver man som hundägare hjälpa dem, till exempel genom att begränsa ytan de har att röra sig på. 

– Om hunden har en för stor yta att vara på kan det vara svårt för den att komma till ro. Se till att hunden får vila på en lugn plats utan stoj och stim. 

Även beröring kan verka avslappnande för hunden. 

– Du kan klappa och stryka hunden men också ge den massage som ett sätt att komma ner i varv och underlätta återhämtningen i muskulaturen, säger Carola. 

Olika behov beroende på ålder

Exakt hur hundens behov av återhämtning ser ut skiljer sig mellan aktivitetsnivå och individer. Hundar med en god grundfysik som är i sina bästa år behöver till exempel en kortare återhämtningstid än yngre och äldre hundar. 

– Äldre hundar har ofta samma iver som de yngre. Huvudet säger att de vill göra allt de har gjort tidigare men kroppen klarar inte riktigt av det. Det här är särskilt viktigt att tänka på om du har flera hundar i olika åldrar. Fundera på hur du bäst fördelar arbetet under aktiviteten samt anpassar återhämtningen efteråt, avslutar Carola.

5 tips för återhämtning

  • Varm sommardag? Se till att hunden har en sval plats att vila på. Att reglera temperaturen i kroppen tar energi. 
  • Det är inte bara fysisk aktivitet som tar energi, en dag fylld av nya intryck, platser och dofter gör hunden trött.
  • Gör i ordning en lugn och tyst plats i hemmet där hunden kan komma till ro. 
  • Klappa och massera gärna din hund för att hjälpa den att slappna av i muskulaturen. 
  • Underlätta återhämtningen genom att ge hunden ett kosttillskott. Carola rekommenderar Happy Dog PowerPlus. 

Relaterade artiklar

Alla artiklar