Susanne Hellman Holmström:
Checklista för nyblivna kattägare

Foto: Kajsa Ragnestam

Grattis till valet av en ny familjemedlem, din nya katt. För att ge din nya katt den bästa starten hos dig, vill jag gärna dela med mig av mina bästa tips. Kanske har du redan hittat din nya kompis och tagit ett beslut att just denna individ ska du ta ansvar över och ta hand om i många år framöver. Innan du hämtar hem din katt är det bra att alla saker är inköpta och framplockade. Allt bör finnas hemma innan katten anländer.

Här är några saker som är viktiga att skaffa sig:

Transportbur

Se till att transportburen är stor nog redan från början. En bra transportbur är i hårdplast, och har tre täckta sidor. Dörren framtill bör vara av metall. Lägg gärna lite extra pengar på en rejäl transportbur redan från början. Den kommer att hålla hela kattens liv. Gör inte misstaget att låna någon annans transportbur, det kan göra din katt väldigt stressad av främmande kattdofter. Transportburen kommer även att bli ett bra gömställe om du låter den stå framme i ditt hem. För att göra buren extra trevlig, kan du då och då gömma lite godis i den. I botten av transportburen lägger du en fäll med antiglidfunktion. Då slipper katten glida runt i buren när du transporterar den.

Kattoaletter

Till en katt bör du ha minst två kattoaletter eller kattlådor. Kattlådorna placeras på två helt skilda och lättillgängliga platser. Har du flera våningar kan det vara lämpligt att ha en kattlåda på varje våningsplan. Skaffa dig stora kattlådor, för katter gillar att kunna gå runt i sin låda innan den ska göra sina behov. Vilken kattsand du ska välja är helt beroende på vad kattuppfödaren har haft, skaffa gärna samma sand så katten känner igen materialet. De flesta katter gillar mjuk och finkornig sand med bra uppsugningsförmåga. Eftersom katter gärna vill gräva i sanden och sedan täcka över noggrant behöver det vara mycket sand i lådan. Gärna överdrivet mycket. Tänk på att byta ut kattlådan vartannat år! Detta för att när katten gräver gör den även repor i plasten. Och just där kan bakterier och annat samlas och göra att lådan blir ofräsch.

Mat- och vattenskålar

Det finns en uppsjö av fina, vackra och olika former av matskålar på marknaden. Katter gillar stora och rätt så platta matskålar, då slipper de slå i sina morrhår i kanterna. Det viktigaste är att inte ställa mat och vatten på samma ställen. Jag rekommenderar att du har minst två meter emellan. Katter gillar inte att dricka där de äter. Katter är av sin natur dåliga på att dricka, därför är det bra att sätta ut flera vattenskålar i hemmet. Gärna där katten gillar att vara. Kanske du placerar en i köket, en nära klösträdet och en i vardagsrummet. Välj gärna ett material som glas, keramik eller rostfritt. Ha inte vatten i en plastskål, det kan göra att vattnet för katten inte smakar gott. Favoritvattenskålen brukar vara en vattenfontän, där vattnet cirkulerar och rinner runt. Katter gillar fräscht och gott vatten, så byt gärna vattnet i skålen två gånger om dagen.

Leksaker

En katt som mår bra och är glad leker gärna. Om man tänker på att katten genom årtusenden har varit en suverän musjägare är det väldigt viktigt att katter får utlopp för sina jaktinstinkter. Detta i form utav ”de tre lekarna” mus, fågel och kaninleken. Skaffa gärna leksaker som ger katten utlopp för de olika lekarna. Små saker som du kastar på golvet blir musleken, vippor och långa snören som du viftar med i luften blir fågelleken. Den sista leken känner de flesta till men kanske inte tänker på att leka med sin katt är kaninleken. Det är när katten får fånga en större leksak, brotta ner det i golvet och sprätta med sina bakben.

Klösträdet

Se klösträdet som kattens eget gym. Ett ställe där den kan, med utsträckt kropp, klösa med sina klor. Detta gör den för att hålla klorna i gott skick men också för att stretcha ut sin kropp. Kan den hoppa och klättra i det och dessutom ligga och spana på en högre höjd, då har du gjort ett bra val. Ställ klösträdet på en plats där du själv gärna vistas, då kommer katten att använda det ännu mer än om du placerar det på ett undangömt ställe.

Klotång

Om katten ska vara en ren innekatt är det bra att klippa klorna varannan vecka.

Kam och borste

Helt beroende av din katts pälslängd bör du kamma och borsta den ett par gånger i veckan. I fällningsperioden kan det vara bra att kamma den varje dag för att få bort lös päls. Då slipper du även att din katt kräker upp hårbollar. Skaffa en bra kam och borste i din djurbutik, där kan de hjälpa dig att välja rätt.

Lycka till med din nya katt!

Och du, glöm inte att kastrera, id-märka och försäkra din katt!

Om Susanne

Susanne Hellman Holmström arbetar som kattbeteenderådgivare, författare och föreläsare. Vid det här laget har hon hjälpt tusentals kattägare att komma till rätta med kattens beteendeproblem. Sedan några år tillbaka är Susanne kattexpert på tv-programet Go’Kväll, som sänds på SVT1. Hon är även kattexpert på P4 Kristianstad en gång i månaden. Du kan även läsa hennes svar på kattfrågor i tidningen Året Runt.

Relaterade artiklar

Alla artiklar