Juliga hundar och kaniner vann mysig hundbädd

Utanför en liten hantverksbutik med julpyntad dörr fångade Mikaela Asp sin hund Azra och kaninen Datsun i en vacker vinterbild. Fotot knäpptes i farten, dagen innan julkorten skulle skickas med julporto. Mikaela passade på att skicka in sitt julkort i ZooMetros fototävling på temat jul – där den stämningsfulla julbilden nu belönas med förstapris.

Mikaela fotar mycket på sin fritid och hunden Azra är en van modell. Han poserar gärna upp och tittar helst stint in i kameran. Kaninen Datsun däremot, vill helst inte sitta stilla i onödan.
– Datsun är totalt orädd för bilar, folk och hundar. Vid fototillfället fick han ha sele på med kopplet fastknutet för att han inte skulle rymma från platsen. När bilden togs var han bara nio månader gammal, säger matte Mikaela Asp.

Beröm och belöning
Knepet för att få sina husdjur att sitta stilla under en fotografering är, enligt Mikaela, mängder av träning, beröm och godis. Förutom att ha intränat ett stabilt kommando för ordet stanna så behöver djuren även känna sig bekväma i den omgivande miljön.
– Om en hund är uppväxt med lugnet på landet kommer det vara svårt för hunden att slappna av och fokusera om den hamnar i storstaden, om den inte har miljötränats där. För stadshunden gäller det omvända, då kan ett rådjur som kommer springande förbi vara värre än rusningstrafiken. Börja alltid med små krav vid träning och räkna med att vid nya miljöer behöva backa flera steg i träningen, säger Mikaela, som tävlar i agility, rallylydnad och tävlingslydnad med sin Azra. Dessutom tränar de sporadiskt även hoopers, nose work och sök.


Efterlängtad hundbädd
Utöver Azra och Datsun består familjen också av kaninen Viola. Hon fick dock inte åka med in till stan för julkortsfotograferingen eftersom hon är lite för kaninhispig, som Mikaela beskriver det. Förstapriset i ZooMetros fototävling på temat ”jul” var en valfri Harvey-produkt. Mikaela valde en mysig lurvig hundbädd i storleken 75 x 100 centimeter.
– Jag tror att både Azra, Datsun och Viola kommer uppskatta bädden. Jag har precis lappat ett stort hål som Viola orsakat på Azras saccosäck och jag hade börjat söka en ersättare till den när jag fick veta att vi vunnit fototävlingen. 

Vem som kommer använda bädden mest återstår att se.
– Den förra bädden som kaninerna fick blev hundbädd istället och kaninerna fortsatte nyttja Azras. Men den nya är så pass stor så de borde rymmas alla samtidigt, avslutar Mikaela.

Nästa fototävling har temat “välkommen vårsolen” och startar den 25 mars. Du kan delta här på ZooMetro.se eller på vår Facebook-sida @ZooMetro.

1:a pris, valfri Harvey-produkt
Mikaela Asp med sin hund Azra och kaninen Datsun.

2:a pris, Presentkort TRIXIE 300 kr
Lotta Forsberg's lurviga katt Aska.

3:e pris, Presentkort TRIXIE 200 kr
Linnea Walls söta hund (eller ren?) Samurai.

Relaterade artiklar

Alla artiklar