Husdjur ger barnen lärdomar för livet

Vi lär oss att ta ansvar för en annan individ, visa hänsyn och att vara lyhörda inför andras känslor och behov. Det finns en mängd fördelar med att låta barnen växa upp med husdjur, menar psykologen Mickie Gustafson.

Det finns otaliga studier som visar på att vi människor mår bra av att umgås med sällskapsdjur. Lyckohormonet oxytocin frigörs när vi klappar ett djur, halterna av stresshormonet kortisol minskar och undersökningar visar dessutom att hundägare lever längre.

Precis som vuxna mår bra av att vara nära husdjur påverkas även barn positivt, menar Mickie Gustafson, legitimerad psykolog med mångårig erfarenhet av hundägarutbildning.

– Jag är helt säker på att många barn påverkas väldigt positivt av att växa upp med husdjur, och det visar även flera undersökningar på ämnet. Man lär sig bland annat att ta ansvar för någon annan, att visa hänsyn och att vara försiktig, säger hon. Lyhördhet inför andra individers behov är ytterligare en egenskap som utvecklas av att växa upp med djur.

– Husdjur lär oss att se, höra och känna hur någon annan mår, när de själva inte kan berätta det för oss. Vi lär oss att se när djuren är glada, arga, hungriga eller har andra behov. Jag tror att det påverkar vår personlighet på ett mycket positivt sätt, säger Mickie och fortsätter:

– Om du växer upp med att djur är en naturlig del av familjen och vardagen så blir det naturligt även senare i livet. Om ett barn lär sig att ta ansvar för någon som är mindre än en själv, någon som behöver den och lär sig att se vad den här individen har för behov – då blir det lättare att föra över det även till andra. Det blir som ringar på vattnet. Men en god relation till ett husdjur kommer inte av sig själv.

Mickie menar att vuxna spelar en avgörande roll och kan göra mycket genom att föregå med gott exempel. Både genom att visa respekt och omtanke för djuren, men också genom att förklara hur viktigt det är med mat, vatten och rastning.

– Visa barnen att vi tar hand om de våra och ser till deras behov. Då kan vi skapa en bra grund till en god relation mellan barn och djur, och i förlängningen till andra människor.

Katten är det mest populära sällskapsdjuret i Sverige och återfinns i nästan vart femte hushåll. Enligt Mickie finns det en fördel med husdjur som katt, kanin och andra smådjur där det är mindre fokus på prestation.

– Vi lever i en tid då man ständigt ska prestera. Då kan det vara skönt att ha ett djur som man kan vara med på ett kravlöst sätt. Det är något som många barn behöver, säger hon.

Att behålla den kravlösa relationen med sitt husdjur och inte hamna i ”duktighetsfällan” tror Mickie är viktigt även när vi kommer upp i vuxen ålder.

– Istället för att ha en rofylld tillvaro med sitt husdjur blir det en prestation, det är lätt att hamna där till exempel som hundägare. Man fostrar och aktiverar hunden men kan riskera att missa den avslappnade relation till den. Vilken roll kan husdjur spela för barn som känner sig ensamma eller är olyckliga?

– Många barn känner sig ensamma och olyckliga när de kommer i puberteten, då har fler barn ett behov av ett husdjur. De behöver få klappa på och ta hand om någon och känna att de är viktiga för någon annan. Barn och ungdomar fyller på ett sätt en väldigt liten funktion, de behövs inte för familjens överlevnad. Där kan djuret fylla en funktion. Det är viktigt för vår självkänsla att känna oss behövda, att någon är beroende av att du går upp på morgonen. Det är väldigt bra att växa upp med känslan av att vara behövd.

3 saker att tänka på innan du skaffar husdjur till barnen

  1. Tänk efter om du själv har tid och ork att ta hand om husdjuret. Du som vuxen har ett huvudansvar för djuret och för att den har mat och vatten, blir rastad och har det rent runt omkring sig. Fundera på vad du kan förvänta dig att barnen klarar av.
  2. Lyssna på barnet. Du kan lätt räkna ut vilka typer av husdjur som skulle vara omöjliga för er levnadssituation, men annars är det bra att lyssna på och ta hänsyn till barnets önskemål.
  3. Läs på om djuret. Vad har det för behov? Är djuret aktiv under dag- eller kvällstid? Vad medför det för kostnader? Hur lång är den förväntade livslängden? Hur mycket sällskap vill ni ha? Läs på noggrant om husdjuret så att ni som familj kan förbereda er på bästa möjliga sätt.

Relaterade artiklar

Alla artiklar