Råttan som räddade liv

Råttor är intelligenta djur med ett väldigt välutvecklat luktsinne. Råttan Magawa gjorde karriär som minröjare i Kambodja. Under Magawas fem år långa karriär nosade han upp över 100 landminor och tilldelades till och med en guldmedalj för sina livräddande insatser.

En del beskriver råttan som en hund i miniformat, eftersom de gärna vill vara sin människa till lags och är lättlärda. Med belöning kan du träna råttor till en hel del, till exempel kan de lära sig vad de heter och utföra roliga tricks. Neuroforskare har faktiskt konstaterat att råttors hjärna är väldigt lik vår egen. En skillnad är att vår hjärna förlitar sig på visuell information medans råttans hjärna använder sensorisk-motorisk information från morrhåren.

Råttan Magawa i Kambodja fick sin träning av den belgiska välgörenhetsorganisationen Apopo. De tränar råttor att upptäcka en kemisk förening som hittas i sprängämnen. Magawa kunde söka av områden stora som tennisplaner på bara 20 minuter. För en mänsklig minröjare skulle ett lika stort område kunna ta upp till fyra dagar att söka igenom.

Totalt röjde Magawa 141 000 kvadratmeter mark under sin karriär – alltså cirka 20 fotbollsplaner. År 2020 tilldelades den unika råttan en förtjänstmedalj i guld från organisationen PDSA för sina insatser till samhället. – Hans fantastiska luktsinne gjorde det möjligt för samhällen i Kambodja att leva, arbeta och leka utan rädsla, skriver välgörenhetsorganisationen Apopo till SVT.

Relaterade artiklar

Alla artiklar