Mer än en mjuk päls och en gosig vän

Äntligen! Så här års är det mycket som känns efterlängtat. Personligen är jag extra glad över att se hur alla hundkurser har startat upp under hösten. Pandemin ledde till många inställda kurser vilket gjorde det svårt för nya hundägare att skaffa sig kunskap. Jag både tror och vet att det är nyttigt att gå en kurs tillsammans med sin fyrbenta vän. Förutom ny kunskap får du också ett brett nätverk av likasinnade på köpet.

I det här numret av ZooMetro fokuserar vi på dig som nybliven hundägare. I reportaget om Sverker Lindblad på sidan sex berättar han bland annat om vikten av att ge sin hund en uppgift. Jag har haft många hundar genom åren och har på nära håll haft förmånen att se hur väl det stämmer. Det kan handla om allt ifrån att låta hunden lösa ett aktivitetsspel, leta saker eller träna balans till att vara en bra träningskompis eller sällskap i vardagen. Detsamma gäller förstås för andra djur, som exempelvis katter och kaniner. 

Min 18 månader gamla chihuahua Mira är min ständiga följeslagare på jobbet. Tillsammans reser vi Sverige runt för att träffa kunder och gå på möten. Hon får då och då i uppgift att demonstrera ett nytt täcke eller halsband, medan hennes uppgift andra gånger bara är att ligga still och vila. Ju mer tid jag spenderar tillsammans med henne i olika miljöer och situationer, desto bättre lär vi känna varandra. Det gör att jag får stor respekt för Mira. Samtidigt utvecklas vår relation på djupet och jag får återigen bekräftat att relationen till en hund kan vara så mycket mer än en mjuk päls att gosa med. 

Att lära känna sin hund fysiskt är a och o för att ligga steget före när det gäller hundens hälsa. Det kan spara både tid och lidande. Det berättar Carola Forsberg mer om i ett matnyttigt reportage på sidan 14. Men jag vill också slå ett slag på för att lära känna din hund psykiskt. Var ärlig! Hur är din hund, vilka styrkor och svagheter har den? En del vill inte kännas vid eventuella brister, men då kan du heller inte hjälpa hunden på bästa sätt. Genom att utmana både dig själv och din hund utvecklas ni tillsammans. När ni gör något nytt och utmanande, som att gå en hundkurs, ta en promenad i nya miljöer, leta godis eller träna spår, så upptäcker du hur mycket din hund faktiskt kan. Kanske kan det bli en bra julklapp till er båda – eller varför inte ett nyårslöfte?

Trevlig läsning, god jul och ett gott nytt år!

Maria Lundberg,
vd på TRIXIE Sverige och chefredaktör för ZooMetro

Relaterade artiklar

Alla artiklar