LĂ„t sorgen ta plats

Jag har haft mÄnga hundar i mitt liv, men ingen var som min Maggan. I nÀstan 12 Är följde hon mig överallt, till och med pÄ jobbet. Nu har det gÄtt ett halvÄr sedan hon somnade in. Tomheten Àr fortfarande enorm, men den tid vi fick tillsammans har framför allt fyllt mig med tacksamhet.

Ibland mÄste man tyvÀrr inse det ofattbara, att tiden Àr inne. Jag hade gott om tid att förbereda mig sÄ gott det gick och jag tror att det underlÀttade min sorg. Maggan var gammal och sjuk och jag vet att det inte fanns nÄgot jag hade kunnat göra annorlunda. Den veterinÀr som gav Maggan första valpvaccinationen var samma som sedan gav mig rÄd nÀr Maggans liv nÀrmade sig sitt slut. Det kÀndes tryggt och det blev ett fint sÀtt att knyta ihop sÀcken.

TyvÀrr Àr det inte alla som fÄr en sÄdan lugn och fin sista tid som vi fick. Oavsett vad sÄ tror jag att det Àr viktigt att lÄta ett husdjurs död fÄ bearbetas precis som vilket annat dödsfall som helst. För att hantera saknaden av Maggan har jag lÄtit kÀnslorna springa. Hennes tid var kommen i mellandagarna och jag tog semester för att tillÄta mig sjÀlv att sörja. Jag brukar sÀga bÄde till mig sjÀlv och till mina barn att det Àr bra att grÄta, för tÄrarna Àr en bekrÀftelse pÄ allt vi kÀnt till Maggan. Sorgen har fÄtt ta plats. Det kan vara det som gjort att jag idag kan prata om det sÄ öppet. 

För mig blev sociala medier ett fantastiskt verktyg för att i min egen takt berÀtta för omvÀrlden att team Helga och Maggan inte lÀngre fanns. Jag kunde sitta hemma med mina tÄrar och ha kontakt med mina vÀnner pÄ ett sÀtt som jag kunde hantera dÀr och dÄ. Det stödet jag fick i form av kommentarer och hjÀrtemojis var i den stunden alldeles tillrÀckligt. 

Som medmÀnniska till nÄgon som gÄr igenom bortgÄngen av ett husdjur sÄ vill jag tipsa om att lyfta telefonluren och frÄga om din vÀn vill prata. Gör det flera gÄnger och vid olika tillfÀllen. Lyssna och visa att du förstÄr, det rÀcker lÄngt för den som Àr drabbad. Men var försiktig med att berÀtta om dina egna upplevelser av husdjur som dött, lÀmna istÀllet utrymme till den som sörjer att fÄ göra det pÄ sitt sÀtt. 

Nu nÀr sommaren glÀntar pÄ dörren minns jag tillbaka pÄ alla fina stunder jag och Maggan hade tillsammans. VÄr sista sommar prÀglas av minnen som jag bÀr med mig livet ut. Trots att det gÄtt ett halvÄr sedan Maggan dog kan jag fortfarande höra hennes tassar mot golvet. NÀr jag vÀnder mig om sÄ finns hon förstÄs inte dÀr, men det fÄr mig att fundera pÄ om ljuden sitter i mitt huvud eller om det Àr Maggans hundsjÀl som besöker mig. Kanske Àr det hennes sÀtt att berÀtta för mig att hon har det bra.

Njut av sommaren och lev i nuet!

 

Helga Haak

Relaterade artiklar

Alla artiklar