Få hamstern att trivas i sin bur med rätt inredning

Även om hamstrar är små till storleken behöver de mycket plats att röra sig på. Vi ger dig tipsen som får din hamster att trivas i sin bur – från strömaterial till hamsterhjul.

Det finns mycket du kan göra för att skapa en extra trivsam miljö för din hamster som trots sin blygsamma storlek behöver gott om plats och stimulans för att trivas. Eftersom hamstern tycker om att skapa olika rum för att sova och äta kan den uppskatta ett eller två hamsterhus och med en hamstertoalett blir det mycket enklare för dig att hålla buren ren och snygg.

Hamstrar är mästare på att bygga underjordiska tunnlar och kammare och har ett starkt behov av att bygga bo. Därför är det bra om de har gott om strömaterial. Hö och halm kan flätas samman och användas för att stabilisera tunnlarna.

Hamstrar tycker även om att bada i sand. Många tycker även om att gräva i sanden för att vårda sina klor, andra gillar att rulla runt i sanden för att rengöra sin päls. Det finns praktiska sandbad som du fyller med sand som hamstern kan gräva ner sig i, dessutom undviker du att sanden blir utspridd i hela buren.

Hamstrar älskar också att springa och de mår bra daglig motion. Ett hamsterhjul är ett bra sätt för hamstern att få tillräckligt med motion. Välj ett hamsterhjul som har en stadig springbana och en stängd baksida för att förhindra att hamstern fastnar och skadar sig.

Hamstrar är ett nattdjur som tycker den om att vara aktiv efter att solen har gått ner. Störs du av ljudet när den springer i hjulet? Leta efter modeller som är utformade för att vara extra tysta och placera buren i ett annat rum än det du sover i. Tänk på att t ex sandbad och hamsterhjul måste så stadigt direkt på burbotten (inte på burströet) för att undvika att det tippar och skadar djuret.

I Djurskyddslagen anges hur stor hamsterns bur behöver vara men den ställer också krav på inredningen i buren. En guldhamster måste kunna röra sig på en yta som är minst 0,12 kvadratmeter och en dvärghamster behöver minst 0,09 kvadratmeter. Botten av buren ska vara täckt med strömedel och hamstrarna ska ha tillgång till en bolåda med rent och torrt bomaterial.

Källor: Jordbruksverket, TRIXIE DE

Vill du ha fler tips på inredning?

Fråga i din lokala ZooMetro-butik – de har full koll på allt våra små vänner vill ha!

Relaterade artiklar

Alla artiklar