En i familjen

Hundar och katter Àr unika individer och precis som oss mÀnniskor kommunicerar de pÄ olika sÀtt. En del hundraser uttrycker sig genom att lÄta mer Àn vad andra gör. 

Om du funderingar pÄ att köpa hund rekommenderar jag att du gör en research pÄ olika rasers egenskaper för att fÄ bÀsta möjliga förutsÀttningar för att hitta en ras som matchar din livsstil och dina förvÀntningar. Till dig som redan har en hund och upptÀckt att det Àr en högröstad vÀn, sÄ Àr det aldrig för sent att göra nÄgot Ät det. Jag lovar att det finns bra hjÀlp att fÄ om du vill Àndra beteendet.

NĂ€r jag skulle skaffa min chihuahua Mira gjorde jag mĂ„nga tester pĂ„ nĂ€tet för att se vilken ras som skulle passa mig. Min bild av chihuahua var att de skĂ€ller en hel del, och jag föredrar tystare individer. Mycket pga. att jag har med mina hundar pĂ„ jobbet. Men efter att lĂ€st pĂ„ om chihuahua sĂ„ vet jag att det Ă€r en s.k. larmande hundras och ska ”larma/varna” nĂ€r nĂ„gonting hĂ€nder i deras omgivning. Jag vet samtidigt att det kan skilja sig mellan olika individer inom samma ras och att en vanlig orsak till skall generellt kan vara understimulans. Jag bestĂ€mde mig för att ge rasen ett försök, det har jag aldrig Ă„ngrat!

Jag tror att det bÀsta vi som hund- och kattÀgare kan göra Àr att bli bÀttre pÄ att analysera vÄra djur och deras beteenden. Vad beror skÀllandet, eller nÄgot annat oönskat beteende, pÄ? Min Mira blir exempelvis mer kÀnslig och uppmÀrksam nÀr en löpperiod nÀrmar sig. DÄ försöker jag att inte göra nÄgon större sak av den situationen. Hennes sjÀlvförtroende stÀrks dessutom av att se mig extra lugn och trygg.

Min erfarenhet Ă€r att hundar lĂ€tt triggas av bĂ„de mĂ€nniskors och andra djurs beteenden. En hund som sĂ€llan skĂ€ller kan helt plötsligt börja om det finns andra individer i hundens nĂ€rhet som skĂ€ller ofta och mycket. Samma gĂ€ller om du som matte eller husse Ă€r stressad, arg eller orolig. Din sinnesstĂ€mning smittar lĂ€tt av sig pĂ„ hunden och det tror jag Ă€r bra att pĂ„minna sig om ibland. PĂ„ sidan 6–7 ger etologen och hundpsykologen Caroline Alupo mĂ„nga bra och konkreta tips pĂ„ hur du kan hantera just en hund som skĂ€ller.

Oavsett om du Àr hund- eller kattmÀnniska sÄ har vi alla mycket att vinna pÄ att lÀra kÀnna vÄra djur. Genom att göra saker tillsammans, aktiveras och stimuleras deras inbyggda egenskaper och de fÄr utlopp för sin energi, samtidigt som vi stÀrker banden till varandra. 

PĂ„ sidorna 14–15 berĂ€ttar KattbeteenderĂ„dgivaren Susanne Hellman Holmström om hur du som kattförĂ€lder kan tolka kattens signaler. För sanningen Ă€r den att i de flesta hem Ă€r de fyrbenta djuren en i familjen. Det innebĂ€r att de förtjĂ€nar respekt, uppmĂ€rksamhet och stimulans, lika mycket som vĂ„ra tvĂ„benta familjemedlemmar. Om du drömmer om att leva med hundar och katter under samma tak fĂ„r du dessutom mĂ„nga matnyttiga tips i Helga Haaks krönika pĂ„ sidan 18.

Ha en hÀrlig vÄr och njut av solen!

Maria Lundberg, vd pÄ TRIXIE Sverige och chefredaktör för ZooMetro

Relaterade artiklar

Alla artiklar