En i familjen

Hundar och katter är unika individer och precis som oss människor kommunicerar de på olika sätt. En del hundraser uttrycker sig genom att låta mer än vad andra gör. 

Om du funderingar på att köpa hund rekommenderar jag att du gör en research på olika rasers egenskaper för att få bästa möjliga förutsättningar för att hitta en ras som matchar din livsstil och dina förväntningar. Till dig som redan har en hund och upptäckt att det är en högröstad vän, så är det aldrig för sent att göra något åt det. Jag lovar att det finns bra hjälp att få om du vill ändra beteendet.

När jag skulle skaffa min chihuahua Mira gjorde jag många tester på nätet för att se vilken ras som skulle passa mig. Min bild av chihuahua var att de skäller en hel del, och jag föredrar tystare individer. Mycket pga. att jag har med mina hundar på jobbet. Men efter att läst på om chihuahua så vet jag att det är en s.k. larmande hundras och ska ”larma/varna” när någonting händer i deras omgivning. Jag vet samtidigt att det kan skilja sig mellan olika individer inom samma ras och att en vanlig orsak till skall generellt kan vara understimulans. Jag bestämde mig för att ge rasen ett försök, det har jag aldrig ångrat!

Jag tror att det bästa vi som hund- och kattägare kan göra är att bli bättre på att analysera våra djur och deras beteenden. Vad beror skällandet, eller något annat oönskat beteende, på? Min Mira blir exempelvis mer känslig och uppmärksam när en löpperiod närmar sig. Då försöker jag att inte göra någon större sak av den situationen. Hennes självförtroende stärks dessutom av att se mig extra lugn och trygg.

Min erfarenhet är att hundar lätt triggas av både människors och andra djurs beteenden. En hund som sällan skäller kan helt plötsligt börja om det finns andra individer i hundens närhet som skäller ofta och mycket. Samma gäller om du som matte eller husse är stressad, arg eller orolig. Din sinnesstämning smittar lätt av sig på hunden och det tror jag är bra att påminna sig om ibland. På sidan 6–7 ger etologen och hundpsykologen Caroline Alupo många bra och konkreta tips på hur du kan hantera just en hund som skäller.

Oavsett om du är hund- eller kattmänniska så har vi alla mycket att vinna på att lära känna våra djur. Genom att göra saker tillsammans, aktiveras och stimuleras deras inbyggda egenskaper och de får utlopp för sin energi, samtidigt som vi stärker banden till varandra. 

På sidorna 14–15 berättar Kattbeteenderådgivaren Susanne Hellman Holmström om hur du som kattförälder kan tolka kattens signaler. För sanningen är den att i de flesta hem är de fyrbenta djuren en i familjen. Det innebär att de förtjänar respekt, uppmärksamhet och stimulans, lika mycket som våra tvåbenta familjemedlemmar. Om du drömmer om att leva med hundar och katter under samma tak får du dessutom många matnyttiga tips i Helga Haaks krönika på sidan 18.

Ha en härlig vår och njut av solen!

Maria Lundberg, vd på TRIXIE Sverige och chefredaktör för ZooMetro

Relaterade artiklar

Alla artiklar