“Djurvärlden är så mycket större än bara djuren”

Hemma hos mig väntar två hundar, en sköldpadda och en damm full av karpar. De sista ligger förvisso och sover på botten just nu, men bara vetskapen om att de ligger där och väntar, både på varmare tider och mig, gör mig glad! För det är ju så – våra djur behöver oss och vi behöver dem, om inte mer så åtminstone lika mycket.

Dumt nog är det som med alla relationer. I perioder kan vi ta dem för givet, oavsett hur mycket de betyder för oss. Det senaste året har det blivit mer tydligt än någonsin för mig hur viktiga våra djur faktiskt är, och vad de får oss att göra. Nog för att den glädje mina hundar visar när jag tar av kopplen och låter dem springa fritt på stranden direkt smittar av sig på mig. Eller den motion och de direkta hälsofördelar de ger oss – det är ovärderligt, men det finns något ännu större. Då tänker jag inte heller på det faktum att forskare har kunnat konstatera både att beröring av djur frigör oxytocin, det som ofta kallas lyckohormonet, och att vi får en generellt mer positiv syn på livet av att umgås med djur.

Nej, snarare är det våra djurs förmåga att faktiskt få oss att knyta relationer, mötas och umgås jag tänker på. Det spelar ingen roll om du har en vandrande pinne, två marsvin eller ett mindre hunddagis där hemma. Kanske har du varit stolt, orolig, eller bara nyfiken, men du har säkert ställt en fråga och fått ett svar, lagt upp en bild någonstans eller hamnat i ett samtal under en promenad. Kanske har du till och med träffat någon alldeles särskild på grund av ditt djur? Jag har hört om flera kärlekshistorier som börjat med en hundpromenad, och det om något är väl ett bevis på att djurvärlden är så mycket större än bara djuren.

Och mitt i allt det här får jag vara – varje dag. I min butik möts människor och här glömmer de pandemier, ensamhet och isolering. Här pratas det akvarium, kattfoder och koppel, det utbyts erfarenheter mellan både oss i personalen och mellan kunder. Och jag själv glömmer helt att jag är på jobbet. Eller jobb förresten – jag lever väl varannan femårings dröm?

Det här är Helga Haak

”Uppfödd i en kaninbur och matad med kattungemjölk” – så har Helga fått sin uppväxt, som till stor del ägde rum i pappans djurbutik, beskriven. I dag är hon själv butikschef och här tipsar hon om aktuella ämnen, frågor och funderingar – direkt från insidan av djurbutiken.

www.helgafromsweden.com kan du läsa mer om Helgas liv och hundar.

Relaterade artiklar

Alla artiklar