Obligatorisk märkning och registrering av katter har länge varit en aktuell fråga, men har nu blivit till en lag som träder i kraft från och med årsskiftet. Det beslutades av riksdagen den 2 mars 2022. Du som har katter i kommersiellt syfte, exempelvis ett katthem, ska även registrera anläggningen där katterna bor. Det gör du på Jordbruksverkets hemsida.
Chip eller tatuering
Även om märkning inte är ett krav förrän 1 januari 2023 kan du redan nu börja agera genom att vända dig till en veterinär eller id-märkare. Veterinären får märka katten med aningen chip eller tatuering som görs i ett av kattens öron. En id-märkare med en godkänd utbildning får märka katten med chip. Vilken metod som är bäst beror på individ och situation, bäst är att fråga din veterinär om råd.
Enklare återförena katter med ägarna
Uppskattningsvis är cirka 100 000 katter hemlösa i Sverige just nu. En del har sprungit bort och förvildats, vissa har övergivits av sina ägare och en del föds till en oviss framtid av redan hemlösa honkatter. Katter som saknar ett hem riskerar att utsättas för sjukdomar, parasiter och svält. Att alla katter nu registreras kommer bland annat göra det enklare för bortsprungna katter att återförenas med sina ägare.